Владимир Ђукановић / - Скупшина Србије
18/06/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Ђукановић: Свима који су гласали за Резолуцију забранити улаз у Србију

Владимир Ђукановић је казао да „треба сваког црногорског посланика, као и члана црногорске владе са Здравком Кривокапићем на челу који је гласао за резолуцију о Сребреници прогласити за непожељне особе у Србији“

Скупштина Црне Горе усвојила је јуче Предлог Резолуције о Сребреници. За усвајање резолуције гласало је 55 посланика, 19 је против, а седам уздржаних. За резолуцију тастере су притисли посланици опозиционог ДПС-а, Социјалдемократска партија, Социјалдемократе, Бошњачка и албанске националне странке, као и посланици владајућег Грађанског покрета УРА и Демократске Црне Горе.

Посланици Демократског фронта су били против усвајања резолуције.

Тим поводом огласио се новинар и посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић који је казао да „треба сваког црногорског посланика, као и члана црногорске владе са све Здравком Кривокапићем који је гласао за резолуцију о Сребреници прогласити за непожељне особе у Србији“.

Такође је додао да треба упутити Амбасади Црне Горе протесну ноту због скандалозне декларације која је изгласана у парламенту Црне Горе.

Резолуцију о Сребреници предложила је Бошњачка странка, уз подршку групе опозиционих посланика.

Према ријечима једног од предлагача, посланика Бошњачке странке Ервина Ибрахимовића, циљ тог документа је демократизација црногорског друштва и помирење у региону, да се „забрани јавно негирање геноцида у Сребреници, као и да се пренесе порука да резолуција није уперена ни против једног народа“.

Резолуцијом Скупштина Црне Горе потврђује да је „у Сребреници почињен геноцид у јулу 1995. године, у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности“.

Скупштина Црне Горе резолуцијом осуђује изјаве, поступке и политике које негирају или доводе у питање да се у Сребреници десио геноцид, а 11. јул се проглашава Даном сјећања на жртве Сребренице.

- Забрањује се јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници. Потврђује се ријешеност државе Црне Горе да у будућности спријечи геноцид и друге озбиљне злочине - пише у резолуцији.

Izdvojeno

31. jul 2021 13:05