Milo Đukanović / - FOTO: DPS
25/11/2022 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka

Živimo u vrijeme kad su međunarodni odnosi i bezbjednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji, rekao je Đukanović

Činjenica je da svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka, u kojem su neki stari igrači ponovo aktivni i nasilni, što nas glasno opominje da više ne smijemo tolerisati porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu. 

Đukanović je na početku obraćanja kazao da je Socijalistička internacionala još od svog utemeljenja na Frankfurtskom Kongresu 1951. bila i ostala nezaobilazan akter na globalnoj sceni posebno u afirmaciji i odbrani socijalne pravde, demokratije i mira u svijetu.

- Nehru je ovo jedinstvo sabrao u svojoj misli da su i „demokratija i socijalizam sredstvo za postizanje jednog cilja, a ne cilj sam po sebi“ - rekao je Đukanović.

On je čestitao novoizabranom rukovodstvu, posebno predsjedniku Pedru Sančezu, i generalnoj sekretarki Benedikti Lasi, koji će, kako je rekao, svojim izuzetnim političkim iskustvom, izvrsnim kontaktima, posvećenim angažmanom i progresivnom vizijom unijeti novu energiju i entuzijazam u jačanju ljevičarskog pokreta u Evropi i svijetu.

- Takođe, uvjeren sam da će kongresne debate i dokumenta detaljno razmotriti međunarodnu situaciju i svestrano sagledati nove prioritete koji treba da odgovore savremenim izazovima i očekivanjima građana u našim društvima - istakao je Đukanović.

On je kazao da je danas je da se trasira pravac političke porodice i potvrdi status Socijalističke internacionale kao prestižne i kompetentne organizacije koja je, ističe, spremna mudrim odlukama odgovoriti aktuelnim i budućim globalnim kretanjima, pripremajući svijet za velike transformacije koje će obilježiti budućnost.

- Živimo u vrijeme kad su međunarodni odnosi i bezbjednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji, i kad multilateralizam predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje mira, jačanje demokratije, odbranu od klimatskih prijetnji, energetske krize, ali i zdravstvenih, egzistencijalnih i finansijskih nesigurnosti, koje zabrinjavaju čitav svijet. Takav je angažman danas i obaveza, ako uzmemo u obzir i alarmantno stanje kada je u pitanju kampanja propagande i lažnih informacija, kojom se želi obesmisliti stvarnost, a auditorijum kontinuirano dovodi u zabludu - naglasio je Đukanović.

On je istakao da se Crna Gora, iako jedina država bivše Jugoslavije koja nije iskusila rat u protekle tri decenije, i te kako nalazi u fokusu onih koji i dalje ne mogu da se pomire s crnogorskom nezavisnošću, ali ni s njenim članstvom u NATO-u, vodećom ulogom u pristupanju EU i koji, kako je rekao, žele opstruirati naš prozapadni kurs.

- To posebno zabrinjava kada znamo da je Balkan i dalje poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posljedica usporavanje integrisanja naših društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje povjerenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti - naglasio je predsjednik DPS-a.

Naglašava da je u novijoj prošlosti Crna Gora bila, a i danas je suočena s mnogo izazova, prije svega uticaja trećih strana od kojih se uspijevala zaštititi, između ostalog uz podršku NATO partnera.

- U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike. Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera. “Gdje god su ljudi pogođeni teškom patnjom, ona pogađa sve nas. Ne zaboravite: ko dozvoli da nepravda dugo traje, on otvara put narednoj nepravdi“ – ove proročke riječi Vilija Branta na Kongresu Socijalističke internacionale u Berlinu, 15. septembra 1992. danas rezonuju više nego ikad od kraja hladnog rata. Konflikt u Ukrajini jasno je pokazao na što je Rusija spremna, a uzimajući u obzir da je jedna od njenih zona interesa i dalje područje Zapadnog Balkana, neophodna je kontinuirana pažnja naših međunarodnih partnera koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu - poručio je Đukanović.

Đukanović je apostrofirao da je u našem regionu, ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, "koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala."

- Da se poslužim riječima velikog Felipa Gonsalesa: „Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“. Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje - zaključio je Đukanović.

Kongres Socijalističke internacionale je jedan od ključnih političkih događaja na globalnom nivou, na kojem učestvuje preko 500 delegata iz čitavog svijeta, među kojima su i predsjednici država i vlada.

Da današnjem Kongresu za predsjednika SI izabran je aktuelni premijer Španije Pedro Sančez a za generalnu sekretarku Benedikta Lasi. Takođe, danas je predsjedniku Đukanoviću uručeno i posebno priznanje za doprinos Demokratske partije socijalista u radu SI.

Pored predsjednika Đukanovića na Kongresu SI u delegaciji DPS-a je i generalni sekretar partije, Aleksandar Bogdanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:28