Мило Ђукановић - фото: ДПС / - Мило Ђукановић - фото: ДПС
15/09/2021 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: У Црној Гори доведени у питање основни принципи демократије

Према његовим ријечима, грађани заслужују да живе слободно у демократској, европској и грађанској Црној Гори

У Црној Гори готово да не постоји област друштвеног и политичког дјеловања у којој, након промјене власти, нијесу доведени у питање основни принципи демократије, оцијенио је предсједник државе Мило Ђукановић.

Он је, у изјави поводом Међународног дана демократије, навео да је, и поред мирне транзиције власти након парламентарних избора и првог признања изборних резултата од увођења вишестраначја, протекла година демократског живота потврдила истинитост тезе да се демократија не узима сама по себи.

 - Нажалост, примјера је пуно. Готово да не постоји област друштвеног и политичког дјеловања у Црној Гори у којој нијесу доведени у питање основни принципи демократије -  казао је Ђукановић.

Свједочи се, како је навео, урушавању демократских институција, политичкој и друштвеној поларизацији, кампањи дезинформација, дезавуисању медијског плурализма и пријетњама новинарима, искључивости и одсуству демократске партиципације, изостанку одговорности и транспарентности у раду.

 - Надам се да сви актери почињу схватати да одговоре на огромне изазове црногорске демократије не можемо дати никако другачије до кроз дијалог и сарадњу, и прихватање и подјелу одговорности. На свим нивоима и од стране свих учесника -  истакао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, грађани заслужују да живе слободно у демократској, европској и грађанској Црној Гори.

- На свим органима власти је да поштују демократске стандарде, и да увијек и свуда заштите грађанина, јер само грађанска Црна Гора може савладати тешко бреме подјела и водити земљу даље на европском путу - поручио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:10