/ - фото: Кабинет предсједника владе
16/06/2021 u 16:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Учинити све да се Сребреница не понови

Предсjедник jе истакао да се свиjест коjа толерише све специфичности људи и води нас ка друштву савремене Европе jош увиjек бори са политиком искључивости, нетрпељивости, нетолеранциjе

Црна Гора jе била и биће гарант опстаjања наjвредниjих темељних цивилизациjских вриjедности и њихове заштите, казао jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић током састанка са представницама удружења "Покрет Маjке енклава Сребренице и Жепе", познатиjе као Маjке Сребренице коjе бораве у Црноj Гори. Он jе додао да jе важно сачувати сjећање на велику несрећу, геноцид у Сребреници , али jе, како jе казао, кључно да предузмемо све да се то никад не понови.

Како jе саопштено из Ђукановићевог кабинета, предсjедник jе уз добродошлицу исказао велико поштовање и пуну подршку за активности ове организациjе коjа има изузетно важну улогу у чувању сjећања на жртве геноцида, али и за озбиљну мисиjу у настоjањима да се злочин никад не понови.

"Он jе нагласио да jе њихова активност препозната на наjвишим адресама широм свиjета, и да су њихове поруке и данас важне, не само због потребе задовољења правде над злочином коjи се десио, већ и као опомена онима коjи ниjесу пониjели наук из прошлости", наводи се у саопштењу.

Предсjедник jе, како се додаjе, истакао да се свиjест коjа толерише све специфичности људи и води нас ка друштву савремене Европе jош увиjек бори са политиком искључивости, нетрпељивости, нетолеранциjе.

image
- фото: Кабинет предсједника владе

"Важно jе сачувати сjећање на ту велику несрећу, али jе кључно да предузмемо све да се то никад не понови", казаоjе Ђукановић.

Одаjући признање за хероjски важан посао са посебном моралном тежином, казао jе да Маjке Сребренице своjом мисиjом разборито и без мржње позиваjу да се одговорно однесемо према будућности.

Предсjедник jе, како се додаjе, закључио да jе Црна Гора била и биће гарант опстаjања наjврjедниjих темељних цивилизациjских вриjедности и њихове заштите.

Заjеднички су исказале забринутост због поновног оживљавања политика коjе су довеле и до рата у Босни и Херцеговини.

"Правда носи вриjедност да се злочин кажњава, али jе истовремено неопходно схватити да jе суочавање са истином и одговорношћу, jедини пут у будућност, а негирање jе пут у амбис", поручиле су маjке Сребренице.

Представнице Удружења: Мунира Субашић, Када Хотић, Нура Беговић, Фадила Ефендић и Шухра Синановић, казале су да им jе сусрет са предсjедником Ђукановићем велика част и честитале му на храброj и постоjаноj борби за добро Црне Горе и афирмациjи вриjедности суживота, мира и толеранциjе уз позив да приликом наредне посjете Поточарима буде њихов гост. 

Предсjедница Удружења Мунира Субашић захвалила jе Ђукановићу за приjем и поруку коjу jе упутио поводом 25-е годишњице геноцида у Сребреници, исказуjући наду да ће га и други попут Црне Горе недвосмислено осудити.

image
- фото: Кабинет предсједника владе

Она jе казала да jе њихово наjвеће оружjе истина, коjу су изабрале умjесто суза, мржње и освете.

Да им ни понос ни достоjанствено ниjесу одузети потврђуjе, како каже Субашић и чињеница да су потомци страдалих данас успjешни грађани широм свиjета коjи никог не мрзе, што сматраjу своjим наjвећим богатством.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:50