фото: Амбасада Британије / - фото: Амбасада Британије
01/06/2022 u 22:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Уједињено Краљевство наставило да подржава реформе у Црној Гори

Он је додао да су двије државе обострано посвећене учвршћивању и продубљивању веза, јачању повјерења и афирмацији и одбрани заједничких вриједности

Уједињено Краљевство и након брегзита /бреxит/ једнако снажно наставља да подржава демократске и реформске процесе у Црној Гори и њену европску будућност, поручио је црногорски предсједник Мило Ђукановић.

Ђукановић је то поручио на прослави платинастог јубилеја владавине британске краљице Елизабете ИИ и њеног 96. рођендана, коју је уприличила Амбасада Уједињеног Краљевства у Црној Гори.

Како је саопштено из Амбасаде, он је рекао да су данас независна и суверена Црна Гора и Уједињено Краљевство пријатељи, партнери и савезници у НАТО-у.

Он је додао да су двије државе обострано посвећене учвршћивању и продубљивању веза, јачању повјерења и афирмацији и одбрани заједничких вриједности.

 - Охрабрује да Уједињено Краљевство, и након брегзита, једнако снажно наставља да подржава демократске и реформске процесе у Црној Гори и њену европску будућност. Увјерен сам да су пред нама године нових успјеха и плодне сарадње, рекао је Ђукановић.

Он је, у име грађана Црне Горе, упутио најсрдачније честитке Уједињеном Краљевству на том јубилеју.

 - Уз најбоље жеље за добро здравље Нјеног Величанства, напредак Уједињеног Краљевства и благостање свих њених народа, додао је Ђукановић.

Британска амбасадорка Карен Медокс је рекла да краљица Елизабета ИИ влада већ 70 година, што је дуже од било ког другог монарха у британској историји.

 - Она је највец́а британска дипломаткиња, оснажила је пријатељске везе између Уједињеног Краљевства и остатка свијета, а у временима неизвјесности и промјена била је светионик стабилности у Уједињеном Краљевству и у свијету. И сама је посјетила Црну Гору прије тачно 50 година, рекла је Медокс.

Она је поручила да је Црна Гора битна Уједињеном Краљевству.

- У вријеме када видимо да се рат врац́а у Европу, још је важније да ојачамо наше савезе и изградимо заједнички напредак, казала је Медокс.

Она је поручила да је британска влада захвална на чврстој подршци вриједностима НАТО-а коју виде у Црној Гори.

Према ријечима Медокс, Црна Гора се придружила земљама које преузимају одговорност да теже новој ери мира, безбједности и бољитка.

 - Имамо богату и све већу сарадњу у областима као што су борба против организованог криминала и унапређење реформи владавине права, јачање демократских институција, у које спадају парламент и медији, побољшање пословног окружења, подршка преласку на „зелену енергију“, као и сарадња у области одбране, сматра Медокс.

Из Амбасаде Уједињеног Краљевства су казали да је краљица Елизабета ИИ први британски монарх који прославља платинасти јубилеј, обиљежавајући 70 година служења народу Уједињеног Краљевства и земљама Комонвелта.

 - Краљица влада дуже од било ког другог монарха у британској историји, поставши веома вољена и поштована личност широм свијета, каже се у саопштењу.

Како се додаје, она је најистакнутији британски дипломата.

- Позната по свом осјећају дужности и преданости свог живота служби, посебно у временима огромних друштвених промјена, остаје као важна фигура, како за Уједињено Краљевство тако и за остатак свијета, рекли су из Амбасаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:39