Milo Đukanović / - MILO ĐUKANOVIć
17/06/2022 u 21:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Успјели смо да одбранимо Црну Гору, наредне године ДПС ће бити стожер државне политике

- Сигуран сам да се Црна Гора налази у бољем стању него прије неколико мјесеци - dodao je

Предсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић истакао је да 31. година иза ове партије готово без изузетка вријеме успјеха њихове политике политике.

Како је навео на прослави дана ове странке, њихова политика је раних ‘90. сачувала мир, која је учврстила стабилност и унапријеђивала међунационалне и међувјерске односе, успоставила економску одрживост, трасирала националне интересе и њену визију развоја, политика која је Црну Гору довела до обнове независности и која је, како је додао,  Црној Гори обезбиједила реализацију крупних инвестиција у саобраћајној, туристичкој и енергетског инфраструктури.

 - Тридесетог августа 2020. године дочекали смо нова искушења. И за ДПС и за грађанску и европски Црну Гору. Јасно знајући своју улогу у савременој Црној Гори та искушења смо препознали као нову шансу. Шансу да се зрело суочимо са својим слабостима. Готово је неминовно да након 30. година вршења власти искажате слабости. Након детекције потребно им је одговорно приступити и одлучно их елиминисати. Зато смо се упустили у процес реформи - истакао је Ђукановић.

image

Đukanović, Vuković i Eraković

- ĐUKANOVIć, VUKOVIć I ERAKOVIć

У том процесу, како наводи, показали су да имају капацитет да слабости отклањају и унапријеђују квалитет политике.  

 - Ипак, није то било најтеже искушење. Најтеже је било како одбранити Црну Гору од националистичких насртаја послије 30. августа 2020. године. Сви идеолози и актери великодржавног национализма на Балкану су наш пораз разумјели као отворена врата за промоцију ретроградне политике, и као окидач за поновни покушај анексије Црне Горе. Крупно искушење је било суочити се са том политичком, медијском и финансијском офанзивом на Црну Гору. То је била најтежа офанзива у савременој Црној Гори. Искушење је било толико веће што се требало носити са њим из посве нове перспективе - из перспективе опозиционог дјеловања - рекао је предсједник ДПС-а.

Ипак, нагласио је он, Црна Гора је остала на матичном току развоја, сачувала независност, учврстила међународни и међунационални склад и добре односе са сусједима.

image

sa prijema

- SA PRIJEMA

- Сачувала НАТО позицију и лидерску позицију у преговорима са ЕУ. Није Црну Гору то сачувала зато што није била нападнута. Остала је Црна Гора на том колосјеку захваљући државно одговорној опозицији коју је предводила ДПС и остала је на том колосјеку захваљујући пробуђеним патриотско-грађанском активизму. Због тога имамо разлога бити поносни не само на период када смо вршили власт него и на оно што смо урадили у претходне двије године - поручио је он.

Како је навео, сада имамо нову, мањинску владу, која представља прелазно рјешење до парламентарних избора који ће се одржати наредне године. 

 - Сигуран сам да се Црна Гора налази у бољем стању него прије неколико мјесеци. Веома је важно да имамо контролне механизме, имамо поуздане партнере који су конституенти владе и који ће водити рачуна о кључним националним интересима Црне Горе. Не смијемо мислити да смо посао завршили. Кључни изазови су тек пред нама. Морамо показати да смо спремни да наставимо са реформама, да радимо на даљем унапријеђивању нашег рата како бисмо наредне године након избора преузели стожер државне политике - закључио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:22