Đukanović i Osmani / - ĐUKANOVIć I OSMANI
18/05/2022 u 13:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Важно наставити дијалог Косова и Београда, то питање је битно за стабилност региона

Црногорски предсједник је истакао да је логично да Косово постане дио европских интеграција

Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да су односи између Црне Горе и Косова узорни, као и да су то односи отворености и пријатељства.  Ти односи су засновани на идентичним стратешким циљевима Косова и Црне Горе, а то је усвајање европског система вредности. Он је додао да са великом пажњом прате политичку ситуацију на Косову.

 - Црна Гора је већ чланица НАТО и знам да Косово тежи ка том циљом, и једни и други тежимо ка ЕУ", навео је Ђукановић, који борави у дводневној посјети Косову.

На прес конференцији са предсједницом Косова Вјосом Османи казао је да је важно наставити дијалог између Београда и Приштине.

 - Црна Гора је показала истрајност па и умеће да политичким путем рјешава сва отворена питања са сусједима. Подржавамо политички дијалог који постоји између Приштине и Београда, и верујемо да једино политички дијалог може довести до свеобухватог и правнообавезујућег споразума који ће обезбиједити да се Косово развија на темељима мултиетничке демократије и да односи између Косова и Србије крену путем обнове и помирење. Вјерујемо да је важна истрајност и у дијалогу, јер то није питање које се тиче само Косова и и Београда, то је питање које се тиче стабилности региона, казао је Ђукановић, преноси Косово онлајн.

Црногорски предсједник је истакао да је логично да Косово постане дио европских интеграција.

 - Разумјемо да је благодет не само за Косово већ и за регион свако ново чланство у Савјету Европе имајући у виду значај који та организација има. Наставићемо да радимо оно што смо радили у претходном периоду, разумјевајући потребу Косова да као независна држава буде дио савремених политичких и економских интеграција", рекао је он.

Ђукановић је позвао Османијеву да у наредним периоду посјети Црну Гору. 

Османи је од Ђукановића затражила подршку Црне Горе при учлањењу у Савјет Европе.

 - Изнад свега Косово и Црна Гора дијеле заједничку и јасну визију наше евроатланске будућности. Зато сам са предсједником Ђукановићем договорила да продубимо сарадњу како бисмо Косову обезбиједили консолидацију. Затражила сам подршку Црне Горе у учлањењу Савјета Европе и другим организацијама, изјавила је Османи на конференцији за новинаре након састанка са Ђукановићем.

Додала је да косовски народ цијени допринос Мила Ђукановића по питању признања косовске независности и његову посвећеност заједничком раду у борби против "злонамјерних утицаја у региону".

 - Ова посјета не само да је историјска, већ се одиграва у веома битном тренутку. Као две демократске државе битно је да стојимо раме уз раме пред руском агресијом, истакла је Османи.

Османијева је додала да Ђукановић не само да је доказао да је битан савезник Косову, већ је и посвећен пријатељ косовског народа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:03