Milo Đukanović / - MILO ĐUKANOVIć
22/12/2022 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Zakon o predsjedniku atak na Ustav

Rekao je da vjeruje da država ima potencijal da napreduje, i da će svi biti odgovorniji u poštovanju Ustava

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, saopštio je da je izmijenjeni Zakon o predsjedniku ozbiljna devastacija i atak na Ustav i poručio da on u tome neće biti partner.

- Autori tog neustavnog zakona su bili kreativni. Ako je to njihov put, neka istraju, ali mene neće imati za partnera, kazao je Đukanović.

Na pitanje o unutarstranačkim izborima, kazao je da je za to rok kraj januara 2023. godine, te da je danas sjednica GO DPS-a.

- U našim strukturama je otvorena dilema je li dobro za partiju da uoči izvjenih predsjedničkih i vrlo vjerovatno parlamentarnih, da se bavi stranačkim. Danas ćemo ukrstiti argumente i doći do stava, kazao je Đukanović, prenosi Portal RTCG.

Naveo je da je tužilaštvu uvijek na raspolaganju po bilo kom pitanju.

- Kada bi se god tužilaštvo obratilo, sjećate se da je prethodni specijali tužilac Katnić govorio o trideset i nešto prijava, koje su podnešene protiv sa raznih adresa, a od kojih je 26-27 riješeno, a četiri-pet je u obradi... Ali, kada su se god obratili, imali su promptno mene na raspolaganju da dobiju sve odgovore. To je moja obaveza prema pravosudnom sistemu i da moramo biti svi jednaki pred zakonom, i to je moj odnos prema državi i znak poštovanja prema institucijama, naveo je on.

Komentarišući amandmane na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik Crne Gore je rekao da je u pitanju "demonstracija političkog nasilja".

- To je demostracija istog ovog nasilja koje smo vidjeli prilikom usvajanja Zakona o tužilaštvu, kao i izmjenama Zakona o predsjedniku... To je, očigledno, namjera jedne tijesne parlamentarne većine da demonstrira je ne zanima Ustav, da je ne zanima podjela vlasti, da žele da preuzimaju vlast onako kako oni misle da trebaju na lokalnom nivou i drugim granama vlasti. Mislim da je riječ o jednom ozbiljnom neprijateljskom udarništvu države Crne Gore i njenog ustavno-pravnog sistema, rekao je on.

Rekao je i da Crna Gora u dogledno vrijeme ima svoju stolicu u Evropskoj uniji (EU), te da se poštovanje pravila podrazumijeva i da se nada da će to svi razumjeti.

Đukanović nije želio da komentariše jučerašnje hapšenje bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. 

- Što se mene tiče, uvijek se radujem što država pokazuje riješenost da iskontroliše određene poslove i ponašanja, istakao je on.

Rekao je da vjeruje da država ima potencijal da napreduje, i da će svi biti odgovorniji u poštovanju Ustava.

- Želim da se Crna Gora vrati u stanje normalnosti, jer ovo nije normalno. Crna Gora je do skoro bila uzorni primjer", kazao je Đukanović na Pravnom fakultetu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:17