Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
01/11/2021 u 17:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Желимо да Црна Гора буде регионални примјер успјешне зелене транзиције

Како је истакао, прошлогодишња амбиција је потврђена - Црна Гора је поднијела ажурирани национално утврђени допринос смањења емисија од 35 одсто до 2030.

Желимо да Црна Гора буде регионални примјер успјешне зелене транзиције. Вјерујемо да је могуће истовремено достизање климатско-енергетских циљева, развојних циљева и европске интеграције.  Овдје сам да јасно искажем одлучност и посвећеност, поручио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић на Самиту лидера Конференције УН о климатским промјенама који се одржава у Глазгову.

Како је истакао, политичку вољу коју данас потврђују морају претворити у неодложну климатску акцију.

-Ово је посљедња прилика да ствари ставимо под контролу. Немамо луксуз да је пропустимо - додао је он.

Ђукановић је истакао да овогодишњи ЦОП26 у условима пандемије је велики подвиг.

 - Хвала домаћину – Влади Уједињеног Краљевства. И овим потврђујемо да када поштујемо правила и стриктна ограничења, када смо спремни да се одрекнемо комфора на који смо навикли, и то чинимо заједно и солидарно, можемо доћи до циља. Вјерујем да је то најбољи пут за најдјелотворнији одговор и на климатске промјене. Кроз заједничку одговорност, солидарност и сарадњу. Кроз мултилатерализам. Очекивања међународне јавности су велика - навео је он.

Ђукановић је оддао да све оно што је до сада рађено није довољно да се спријечи пораст емисија, 

 - Климатске промјене и губитак биодиверзитета су егзистенцијална пријетња. Девастирајући ефекти пандемије чине стање додатно сложеним. Свијет се загријава брже него што смо се надали, а једино људска рука може учинити потез који ће процес успорити.  Национална одговорност и одговорност према глобалној заједници нас наводе да учинимо оно што морамо, и на шта смо се већ обавезали да бисмо постигли циљ – сачували Планету и омогућили сигурнију, зеленију и одрживију будућност - додао је предсједник.

Према његовим ријечима, прошлогодишња амбиција је потврђена - Црна Гора је поднијела ажурирани национално утврђени допринос смањења емисија од 35 одсто до 2030. 

 - Ипак, данас смо овдје да покажемо спремност да идемо и више од онога што знамо да можемо. Да потврдимо вољу и вјеру да можемо корачати и брже и захтјевније за општу добробит.  Црна Гора је преузела обавезу да дијели климатску амбицију и да заједно са Европском унијом буде климатски неутрална до 2050. Интеграција у ЕУ је стратешки пут земље, и Црна Гора ће учинити све да у томе успије - закључио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 08:07