/ - PREDSJEDNIK.ME
29/09/2022 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanovićev kabinet: Skupštinski poslovnik je prekršen u strahu od izbora

Onemogućavanje ovlašćenih predstavnika Predsjednika Crne Gore da iznesu argumente na skupštinskim odborima je providno politikanstvo, navodi se u saopštenju

Namjera većine od 30. avgusta 2020. godine, da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta, danas je dobila svoj jasan izraz na njenim radnim tijelima – Odboru za zakonodavstvo i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića.

- Kršeći odredbe sopstvenog Poslovnika predsjednici odbora uz pomoć većine članova odbora i unaprijed pripremljenog mišljenja službe, koje ne zavrjeđuje komentar, jasno su iskazali strah da se u Skupštini, na sjednici zakazanoj za 30. septembar raspravlja o Predlogu odluke Predsjednika Crne Gore. Jasan strah od onog što predstoji i neumitno ih čeka na kraju puta – prijevremeni parlamentarni izbori koji će dovesti do stabilnosti društva i izbora Vlade u punom kapacitetu- navodi se u saopštenju.

-Odredba člana 67 stav 1 Poslovnika Skupštine eksplicitno propisuje da u radu odbora učestvuju predstavnici predlagača akta i podnosioci amandmana na predlog akta koji se na sjednici razmatra, te da se u protivnom, razmatranje predloga akta odlaže. Pozivajući se na činjenicu da je Predsjednik Crne Gore inokosni organ, te da savjetnici ne mogu da donose odluke u njegovo ime zaboravili su i nadležnost odbora i Poslovnik- ističu iz Đukanovićevog kabineta.

Poručili su da "unaprijed instruirani i usaglašeni stavovi" predsjednika i većine članova ta dva skupštinska odbora, "nesuvisla obrazloženja i gotovo opipljiva nervoza", po zadatku prisutne većine, koja "baštini metode opstrukcije kao svoj osnovni i jedini način djelovanja", ne mogu pobjeći od istine.

Predsjednik Crne Gore je predlagač Odluke o skraćenju mandata Skupštine. Poštujući određenja Poslovnika Skupštine da raspravi na odborima mogu prisustvovati ovlašćeni predstavnici predlagača, Predsjednik je ovlastio svoje predstavnike koji će na sjednici odbora prisustvovati i učestvovati u radu kao predstavnici predlagača akta.

- Onemogućavanje ovlašćenih predstavnika Predsjednika Crne Gore da iznesu argumente na skupštinskim odborima je providno politikanstvo koje je očekivano u atmosferi kontinuiteta uzurpacije nadležnosti najvažnijih državnih organa- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 19:46