Vučić, Dahlan i Đukanović / - DAN
14/11/2023 u 22:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanovićev prijatelj i crnogorski državljanin mogući lider Gaze nakon Hamasa

Mohamed Dahlan je 2010. godine dobio crnogorski pasoš, a time i državljanstvo na predlog Mila Đukanovića

Bivši lider Fataha u Gazi i kontroverzna politička figura, Mohamed Dahlan, poslednjih 10 godina živi u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dahlan je moćna finansijska sila u Gazi i uticajna figura u širem regionu, a sada se šuška da bi mogao da bude potencijalni lider Gaze nakon Hamasa, piše Nova.rs.

Dahlan je dobro poznat i balkanskoj javnosti. U pitanju je čovjek koji ima pasoše Srbije i Crne Gore, povezivali su ga bivšim predsjednikom Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem, a pričalo se i da je jedan glavnih ljudi zaduženih za izgradnju Beograda na vodi.

Mohamed Dahlan je 2010. godine dobio crnogorski pasoš, a time i državljanstvo na predlog Mila Đukanovića, pisali su crnogorski mediji. U fokus tamošnje javnosti, Dahlan je dospio četiri godine kasnije kada je Vlada Crne Gore planirala da u dugoročni zakup da Kraljičinu plažu kod Čanja.

Portal "Middle East Eye" 2015. godine objavio je da nije jasno po kom osnovu je Dahlan dobio crnogorsko državljanstvo, ali da je to gotovo izvjesno povezano sa investicijama u Crnoj Gori. Ovaj portal navodi i da investicije u Crnoj Gori treba da predstavljaju samo paravan za pranje novca koji je Dahlan nezakonito prisvojio u Palestini. Mohamed Rašid, jedan od glavnih Dahlanovih partnera u Crnoj Gori, u bliskim je odnosima sa Milom Đukanovićem.

Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu, stoji upravo Mohamed Dahlan. Tadašnji premijer Milo Đukanović je 2014. godine govorio o Dahlanu, rekavši da je on prijatelj i da nema nikakvih investicija u Crnoj Gori.

- Mohamed Dahlan je iz Gaze jedan je od glavnih aktera prve intifade – palestinske pobune čiji je cilj bio okončanje izraelske okupacije u Gazi i Zapadnoj obali od 1987. do 1993. On ima podršku Izraela i podršku Sjedinjenih Država, ali je pitanje da li će moći da nametne svoju moć. Postoji više opcija na stolu ako bi Izrael uspio da istisne Hamas iz Pojasa Gaze - rekao je Stefan Amar, dopisnik France24 iz Izraela.

Dahlan je sada stekao novu vrstu moći kao biznismen i savjetnik predsednika UAE Mohameda bin Zajeda al-Nahjana. Dahlan je nekada bio uključen u pregovore o sporazumu iz Osla 1993. godine – prekinutom mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Prisustvovao je razgovorima sa Izraelom dok je bio na pozicijama u bezbjednosnim službama.

Ali, njegov odnos sa Izraelom nije zadovoljio sve Palestince, te on nikada nije stekao popularnost poput Marvana Bargutija – nazvanog "Mandela Palestine".

Dahlan je takođe proveo veliki dio 1980.u izraelskim zatvorima, hapšen je 11 puta zbog vodeće uloge u palestinskoj političkoj organizaciji Fatah. Dok je bio u zatvoru u Izraelu, naučio je da tečno govori hebrejski, navodi "Ekonomist", koji je u oktobru objavio intervju sa bivšim liderom. Uprkos tome što Dahlan nema popularnost Bargutija, on posjeduje druga taktička sredstva, posebno kontakte među svim stranama na Bliskom istoku.

Rođen u Kan Junisu u južnom delu Pojasa Gaze, odrastao je zajedno sa mnogim aktuelnim liderima Hamasa prije nego što je postao žestoki protivnik palestinskog islamističkog pokreta. Kao šef preventivnih bezbjednosnih snaga u Gazi (1994-2002), optužen je za mučenje pripadnika Hamasa.

On ima sličan složen odnos sa Fatahom. Dahlan je bio savjetnik Palestinske uprave za bezbednost kada je izgubila kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. Kao vodeća ličnost u pokretu, suočio se sa protivljenjem unutar stranke, posebno iz najužeg kruga predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa. Otjeran je izgnanstvo 2011. godine. Dahlana je palestinski sud osudio u odsustvu po optužbama za korupciju 2016. godine.

U egzilu u UAE, Dahlan se pokazao kao uspješan biznismen, izgradivši impresivnu međunarodnu mrežu prijatelja na visokim položajima.

Francuski list "Le Mond" je otkrio da je palestinski političar postao vlasnik srpskog pasoša kog mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio zbog "usluga", nakon što su UAE sklopili unosne ugovore sa Srbijom.

Do 2014. godine srpske pasoše dobili su i članovi Dahlanove porodice i bliski saradnici, kako je navodila istraživačka mreža BIRN. Oni su tada izvestili i da Dahlan iznajmljuje luksuznu vilu u beogradskom naselju Dedinje, u kojoj je nekada boravio bivši predsjednik Boris Tadić.

Tu je i pitanje vile Dahlanovog bliskog saradnika. Nelegalno izgrađena luksuzna vila od 1.500 kvadrata na Dedinju, u vlasništvu Adhama Abo Madalale, bliskog saradnika Dahlana, koji je posredovao u poslovima Srbije i Emirata, nelegalno je sagrađena, a potom ozakonjena bez jasnog pravnog osnova, pokazuju podaci iz objavljene baze BIRN-a o nelegalno ozakonjenim objektima u Beogradu.

Veliku buru izazvala je i njegova fotografija sa Vučićem i Đukanovićem. Bivši predsjednik Crne Gore objasnio je u interjvuu za N1 2022. godine da je nastala u kući Aleksandra Vučića. Rekao je da je to bilo vrijeme kada su se sastajali da razgovaraju o "raznim političkim pitanjima".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. februar 2024 19:47