Никола Ђурашковић / - фото: СДП
28/08/2021 u 11:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђурашковић: Позивамо Абазовића да се донесе одлука на темељу Устава и закона о устоличењу митрополита ван Цетиња

Свиме што и како ради Абазовић показује врхунску државничку неодговорност и потпуну несензибилност према захтјевима цетињске и црногорске јавности, наводи он

Позивамо Дритана Абазовића да, као потпредсједник Владе за безбједносни сектор, испоштује став цетињског Парламента и огромног дијела црногорске јавности, и на темељу Устава и закона се донесе одлука о устоличењу митрополита СПЦ Јоаникија ван Цетиња, саопштио је Никола Ђурашковић Потпредсједник СДП.

-Објашњења која смо и јуче чули од г Абазовића да држава не може да арбитрира о мјесту устоличења су ординарне неистине и манипулације, срачунате да се у цијелој овој ствари држи страна и заступају интереси искључиво СПЦ.Подсјећамо јавност да су у небројено прилика до сада вјерске слободе, рецимо вјерницима Црногорске православне цркве, биле ограничаване управо из разлога безбједности. Посљедњи такав примјер је био недавно током служења у цркви на Ивановим Коритима када је полиција забранила окупљање. Абазовић би ово требало да зна и да уважи као чињеницу, сем уколико за њега не постоје грађани првог и другог реда, што би се дало закључити из читавог његовог досадашњег понашања-наводи у саопштењу Ђурашковић.

Додаје: "Свиме што и како ради Абазовић показује врхунску државничку неодговорност и потпуну несензибилност према захтјевима цетињске и црногорске јавности, који у чину устоличења на Цетињу оправдано виде акт провокације и симболичног покоравања Црне Горе од цркве која не признаје Црногорцима идентитет, нити њихова национална, вјерска и културна права".

-Абазовић  у својој сервилности СПЦ иде толико далеко да игнорише и став сопствене партије, чији су одборници јуче у цетињском Парламенту гласали за иницијативу и заједничке закључке о неодржавању устоличења на Цетињу.Интерес грађана, стабилност и безбједност свакоме одговорноме у овој држави морају бити на првом мјесту. Зато још једном позивамо Абазовића да се према овом питању однесе одговорно и државнички, а не да се понаша као адвокат и апологета СПЦ, јер у супротном, због нечињења, преузима пуну одговорност за сва догађања која могу услиједити", наводи Ђурашковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:39