/ - ФОТО: МЕПК
01/06/2022 u 12:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић Ђуровић: Црна Гора и регион имају снажну подршку Аустрије у области заштите животне средине

Аустријска министарка Леонора Гевеслер честитала је министарки Новаковић Ђуровић ступање на дужност и пожељела успјех новој проевропској црногорској Влади у будућем раду

Влада Републике Аустрије је и овог пута доказала да је заговорник европске перспективе свих држава Западног Балкана и да ће у наредном периоду наставити да пружа снажну подршку у том процесу“ саопштила је Новаковић Ђуровић која је на позив министарке за климатску акцију, животну средину, енергију, мобилност, иновације и технологију Републике Аустрије Леоноре Гевеслер учествовала на Министарској конференцији Западног Балкана и Турске која је одржана у Бечу од 31. маја до 1. јуна 2022. године.

Аустријска министарка Леонора Гевеслер честитала је министарки Новаковић Ђуровић ступање на дужност и пожељела успјех новој проевропској црногорској Влади у будућем раду.

Изразила је посебно задовољство што је на челу овог ресора у Црној Гори представница Партије зелених и истакла да је исти такав случај и у Аустрији. Министарке су разговарале о јачању сарадње Црне Горе и Аустрије, нарочито у области животне средине и реализацији Поглавља 27, а све у циљу што бржег учлањења Црне Горе у ЕУ. 

Током конференције, министарка Новаковић Ђуровић је имала билатералне сусрете са министарком туризма и животне средине Републике Албаније, Кумбаро Мирелом, министром животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Републике Косова, Алиу Либурном, министарком економије Републике Косова, Ризванолли Артане, као и са министром заштите животне средине и просторног планирања Републике Сјеверне Македоније, Нуредини Насеријем. Такође, ово је била прилика и да министарка разговара са високим представницима из области животне средине Републике Србије, Босне и Херцеговине и Републике Турске.

На маргинама ове важне конференције, министарка је имала разговоре и са са високим представницима Европске агенције за заштиту животне средине Луком Басом и и Јансен Бертом, са којима је договорена интензивирана сарадња у наредном периоду. 

Министарска конфенренција Западног Балкана била је одлична прилика за размјену мишљења и дефинисања даљих модалитета сарадње у области животне средине и климатских промјена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:11