Danijela Đurović / - SKUPšTINA CRNE GORE
21/09/2022 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Crna Gora miroljubivom diplomatijom gradi mostove povjerenja

Danas kada se čini da otuđenost, nasilje i mržnja gospodare planetom ipak nije dovoljno samo željeti, nego i odlučno djelovati, istakla je predsjednica Skupštine

Shodno svom građanskom karakteru, poštovanju međunarodnog prava i otvorenošću, Crna Gora se pridružuje obilježavanju 21. septembra - Međunarodnog dana mira, ustanovljenog od strane Ujedinjenih nacija, ujedno nastavljajući da pruža aktivan doprinos globalnim naporima u obezbjeđivanju upravo mira kao vrhunskog načela savremene civilizacije, saopštila je Danijela Đurović, predsjednica CkupštineCrne Gore.

- Ovim jedinstvenim povodom koristim priliku da naglasim da je država Crna Gora kao ravnopravna članica brojih međunarodnih i regionalnih organizacija, posvećena saradnji i svjetskom poretku zasnovanom na pravu. Svojom miroljubivom diplomatijom, po čemu je prepoznata u Evropi i šire, naša država gradi mostove povjerenja i stvara uslove za konsenzus u cilju podrške i promocije tri osnova stuba Ujedinjenih nacija – mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava - istakla je Đurović.

Ona je ocijenila da bi svaka država, u aktuelnim izazovnim vremenima, sopstvenim primjerom i principijelnom politikom, više nego ikada ranije trebalo da, u saradnji sa drugim zemljama uzme proaktivno učešće u rješavanju lokalnih, regionalnih i globalnih problema kao što su ekonomska kriza, aktuelni sukob u Ukrajini, klimatske promjene, pandemija Kovid 19, razni oblici nasilja i nerazumijevanja. Samo takvim pristupom i udruženim snagama, našim savremenicima i generacijama koje dolaze, osiguravamo pravednije i održivije društvo zasnovano na kriterijumima međusobnog uvažavanja i tolerancije, jer prvenstveno mir predstavlja preduslov za rješavanje gorućih problema modernog svijeta.

- Danas kada se čini da otuđenost, nasilje i mržnja gospodare planetom ipak nije dovoljno samo željeti, nego i odlučno djelovati. Svi pojedinačno možemo svojim primjerom i promjenama u obrascima ponašanja doprinijeti ambijentu blagostanja i opšteg prosperiteta. Iz tog razloga moramo razumjeti koncept mira, te promovisati njegove vrijednosti, kako bi uspjeli u misiji pravednijeg i boljeg društva na zadovoljstvo svih - istakla je predsjednica Skupštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:19