Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
03/12/2022 u 08:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Dati maksimalan doprinos u izgradnji pravednijeg i pristupačnijeg za OSI

Nema opravdanja za to što se osoba sa invaliditetom sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva, kazala je Đurović

Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, važno je podsjetiti da je položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori daleko od dobrog, te da donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije, poručila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

- Nažalost, činjenica je da u našem društvu postoje složene i brojne prepreke i poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju i bore osobe s invaliditetom. Uprkos tome što kao društvo napredujemo u pojedinim oblastima, nažalost, mora se istaći da smo u procesu unapređivanja statusa osoba sa invaliditetom malo napredovali, odnosno da i dalje postoje brojne fizičke, legislativne, institucionalne i ostale barijere koje prate osobe s invaliditetom - kazala je ona.

Prema njenim riječima, jedan od primjera je i podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju juna ove godine nalazilo 9.973 nezaposlenih s invaliditetom, što je oko 22 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u tom periodu.

- Nema opravdanja za to što se osoba sa invaliditetom sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva. Takva praksa mora da se mijenja, a država mora stati iza svakog svog građanina, naročito iza osoba sa invaliditetom. Moramo se boriti za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve osobe sa invaliditetom, a na osnovu svega što smo do danas naučili, jasno je da je neophodno primjenjivati pristup pitanju invaliditeta zasnovan na ljudskim pravima - naglasila je ona.

Svi zajedno, dodaje Đurović, državni funkcioneri i društveni akteri, NVO sektor, političke partije i svi ostali činioci moraju nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, boriti se za punu primjenu garantovanih prava osoba sa invaliditetom, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja.

- Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, pozivam predstavnike svih relevantnih institucija, da združenim snagama, damo maksimalan doprinos u izgradnji pravednijeg, pristupačnijeg i inkluzivnijeg društva za osobe sa invaliditetom. To nije samo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, već i način da iskažemo osnovno poštovanje ljudskih prava, kao i da pokažemo svoju humanu stranu i spremnost da sistemski pomognemo našim sugrađanima - zaključila je Đurović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:00