Данијела Ђуровић и Никос Дендијас / - фото: Скупштина ЦГ
07/06/2022 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђуровић-Дендијас: Грчка ће наставити да снажно афирмише политику проширења

Црна Гора је мирном транзицијом власти 2020. године показала да је демократски зрело друштво које може бити поуздан партнер ЕУ. Пред нама је пуно изазова које ћемо настојати да ријешимо политичким дијалогом, казаа је Ђуровић

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са министром вањских послова Републике Грчке, Никосом Дендијасом.

У свијетлу недавне посјете Атини поводом засиједања Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи – ПС СЕЕЦП, предсједница Скупштине осврнула се на афирмативне поруке грчких званичника усмјерене ка европској интеграцији Црне Горе.

- Актуелна политичка дешавања изискују посвећено политичко и економско присуство европских партнера у региону Западног Балкана и с тим у вези - казала је Ђуровић и нагласила да Црна Гора остаје посвећена европској интеграцији и кредибилном савезништву у оквиру НАТО-а.

Данашњи састанак био је прилика да предсједница Скупштине истакне важност реформског процеса у нашој земљи, акцентујући да владавина права заузима кључну улогу у европској аспирацији Црне Горе. На тој линији, предсједница је изразила очекивање да ће сви политички актери показати спремност да посвећено раде како би постигли компромис око кључних питања. 

- Црна Гора је мирном транзицијом власти 2020. године показала да је демократски зрело друштво које може бити поуздан партнер ЕУ. Пред нама је пуно изазова које ћемо настојати да ријешимо политичким дијалогом - казала је она.

Разговор је био и прилика да предсједница Ђуровић захвали Грчкој на подршци у процесу приступања, уз обострано исказану спремност да техничко-експертска подршка неће изостати ни у наредном периоду.

Министар Дендијас је оцијенио да Црна Гора представља успјешну причу и подијелио оптимистичне поруке у контексту интеграције наше земље у ЕУ. Он је казао да и поред чињенице да се Западни Балкан суочава са бројним изазовима, Црна Гора има добру перспективу, те да ће Грчка наставити да снажно афирмише политику проширења. 

Саговорници су се сагласили да интензивна парламентарна сарадња у оквиру заједничких механизама кооперације може допринијети додатном јачању односа двије пријатељске земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 04:00