/ FOTO: IGOR šLJIVANčANIN
16/02/2023 u 16:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović iskazala spremnost da izađe u susret lokalnim samoupravama

Dogovoreno je da se napravi analiza efekata pomenutog Sporazuma i razmotri u saradnji sa šefovima klubova poslanika i predsjednicima skupštinskih odbora, te da se sagledaju mogućnosti za njegovo poboljšanje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je sa delegacijom Zajednice opština Crne Gore. Prisutni su upoznali predsjednicu Đurović sa problemima u funkcionisanju sa kojima se suočavaju lokalne samouprave, naročito one na sjeveru, od kojih je najozbiljnije pitanje ostvarivanja budžetskih prihoda, finansiranja njihovog redovnog rada i isplata zarada zaposlenima. S tim u vezi, ukazali su na posebno negativne posljedice po njihove opštine koje su otpočele sa sprovođenjem programa “Evropa sad”.

- Ukazano je da će početkom primjene novog Granskog kolektivnog ugovora u manje razvijenim opštinama doći do dodatnih teškoća u vezi sa isplatama zarada zaposlenima. Ističući dosadašnju dobru i uzajamno korisnu saradnju između Zajednice opština i Skupštine Crne Gore, prisutni su potencirali potrebu njenog daljeg produbljivanja i unapređenja kako bi se poboljšao kvalitet rješenja zakonskih akata koji se odnose na lokalne samouprave- navodi se u saopštenju.

 Đurović je iskazala spremnost da izađe u susret lokalnim samoupravama u domenu saradnje o pitanjima iz nadležnosti Skupštine Crne Gore, te istakla da predstavnici Zajednice opština imaju mogućnost da učestvuju u radu skupštinskih odbora i da iznesu mišljenja o temama koje ih se direktno tiču, saglasno Sporazumu o saradnji između Skupštine Crne Gore i Zajednice opština Crne Gore iz 2016. godine.

- Dogovoreno je da se napravi analiza efekata pomenutog Sporazuma i razmotri u saradnji sa šefovima klubova poslanika i predsjednicima skupštinskih odbora, te da se sagledaju mogućnosti za njegovo poboljšanje- navodi se u saopštenju.

Delegaciju su činili članovi Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i funkcioneri lokalnih samouprava Anela Čekić, Željko Ćulafić, Nihad Canović i Damjan Ćulafić, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović, te Darka Ognjanović, konsultantkinja za medije i nevladine organizacije u Zajednici opština Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:53