/ ФОТО: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
20/06/2022 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић - Мари: Билатерални односи двије државе пријатељски

Предсједница Скупштине Црне Горе састала се данас са предсједницом Владе Финске Саном Марин, која борави у првој званичној посјети Црној Гори

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са предсједницом Владе Финске Саном Марин, која борави у првој званичној посјети Црној Гори.

Нагласивши да су билатерални односи двије државе пријатељски, те да радује посјета премијерке Сане Марин, предсједница Ђуровић је оцијенила да би било важно у наредном периоду додатно интензивирати политички дијалог на високом и највишем нивоу, те унаприједити сарадњу у многим областима, за шта постоји простор и заједнички интерес. 

- Предсједница је поновила да процес европске интеграције Црне Горе нема алтернативу, те да је чврсто опредјељење да се истраје у реформским активностима, како би био завршен процес приступних преговора, што би и увело нашу земљу, као прву наредну чланицу, у Европску унију. Црна Гора, како је нагласила предсједница, препознаје јединствену Европу, као успјешну причу, чији смо и ми дио. Она је поручила да наша земља вреднује досадашњу помоћ Финске у интеграционим процесима, како политичку, тако и експертску, те изразивши очекивање да ће таква пракса карактерисати и наредни период, информисала премијерку Сану Марин, да грађани Црне Горе дају широку подршку ЕУ аспирацијама. Предсједница је констатовала и да је до краја јасно да владавина права заузима кључну улогу у реформском напретку, те да је циљ да се у што краћем року испуне мјерила која предвиђају поглавља 23 и 24. - наводи се у саопштењу, поред осталог.

Осврнувши се на опсег, могуће реперкусије и свеукупну озбиљност украјинске кризе, предсједница Скупштине је подијелила увјерење да ће се званична Црна Гора стопроцентно усаглашавати са свим релевантним изјавама високог представника ЕУ, као и са рестриктивним мјерама, у складу са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ. Такође, подсјетила је да је Црна Гора одлучна да у овим тешким тренуцима за Украјину искаже солидарност са овом пријатељском земљом, упућујући финансијску и хуманитарну помоћ у могућностима којима располаже.

Говорећи о потреби успостављања снажније економске сарадње Црне Горе и Финске, предсједница је оцијенила да постоји велики потенцијал за сарадњу у области енергетике, те у том контексту, изразила задовољство што је финска компанија Фортум Цорпоратион у конзорцијуму са ЕПЦГ побиједила на тендеру за изградњу соларне електране на Бриској Гори, Општина Улцињ, октобра 2018, уз очекивање да ће реализација наведеног пројекта у наредном периоду бити интензивирана.

Предсједница Ђуровић је истакла и да је Црна Гора посвећена испуњавању обавеза које проистичу из чланства у НАТО-у, те у контексту финског захтјева за чланство, изразила очекивање да ће тај процес бити успјешно спроведен и завршен, будући да је јасно да је Финска и до сада била један од најближих партнера НАТО-а, зрела демократија и чланица ЕУ која значајно доприноси евроатлантској безбједности. 

Предсједница Владе Финске Сана Марин је истакла да су односи двије државе пријатељски, и поручила да је данашња посјета прилика да билатерална сарадња буде уздигнута на још виши ниво. 

Марин је констатовала да Финска, видјећи у Црној Гори као чланици НАТО-а партнера, вреднује став наше земље у питањима од значаја за украјинску кризу, те оцијенила да је веома важно што се наша земља придружила санкцијама ЕУ против Русије због агресије на Украјину.

Нагласила је да Финска придаје велики значај одбрамбеној и безбједносној политици земље, што има и снажну подршку становништва, па изразила очекивање да ће, у вези са најавама Турске да неће подржати улазак Финске и Шведске у НАТО, у вези са чим постоји забринутост, ипак ситуација бити ријешена, кроз преговоре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:31