Đurović na radnom doručku / - IGOR SLJIVANCANIN
24/04/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović na radnom doručku za predsjednike parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU

Predsjednica Skupštine je ukazala da je naša zemlja prihvatila i novu metodologiju proširenja EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je danas u Pragu na radnom doručku za predsjednike parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU u okviru kojeg su razmijenjena iskustva o ulozi nacionalnih parlamenata na evropskom putu.

Podsjetivši da je Crna Gora otišla najdalje u procesu pregovora, te da je otvorila sva poglavlja, a privremeno zatvorila tri, predsjednica Skupštine je ukazala da je naša zemlja prihvatila i novu metodologiju proširenja EU.

- Specifičnosti Crne Gore su konsenzus o članstvu u EU svih političkih i društvenih aktera, kao i podrška građana članstvu u Uniji, koja je u kontinuitetu izuzetno visoka uprkos tome što je naša zemlja u procesu pregovora već jedanaest godina.

Oblast vladavine prava je prioritet i faktor koji dominantno utiče na dinamiku pregovora sa EU - kazala je Đurović i informisala prisutne o velikim akcijama borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou koje se sprovode u našoj zemlji.

Ističući da su trenutne geopolitičke okolnosti vezane za ratna dešavanja u Ukrajini uticale na smanjenje skepticizma država članica prema daljem proširenju EU, predsjednica Skupštine je ukazala da države Zapadnog Balkana moraju iskoristiti ovu priliku kako bi poboljšale svoj status u procesu pristupanja.

- Značajan korak je učinjen dodjeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, kao i potvrđivanjem evropske perspektive Gruzije. Isto tako, izuzetno je važno da se ubrza pregovarački proces sa kandidatima sa Zapadnog Balkana - istakla je Đurović i pozdravila dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja EU, mora da ubrza reformske procese, posebno u najvažnijim i najtežim oblastima, kako bi završila pregovore u narednih nekoliko godina, zaključila je predsjednica Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:19