Ђуровић  / Фото: Иван Петровић Ипе
17/08/2021 u 11:47 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић о попису: Српски народ има право на истину

Ако су избори празник демократиjе, онда попис мора бити празник статистике и демографиjе, каже посланик ДФ-а

Када jе садашња Влада изабрана краjем 2020. године, Демократски фронт је имао извjесних резерви поводом начина избора и састава Владе, о чему смо jавно говорили, а разлози наше забринутости су били вишеструки, и иако смо сви ми коjи смо се борили за суштинске промjене и обрачун са накарадним рецидивима владавине Демократске партије социјалиста имали велика очекивања, биланс jе скроман, казао је за "Дан" Дејан Ђуровић, посланик ДФ-а.

Он сматра да једино рационално политичко рjешење и излаз из ове конфузне ситуациjе може бити договор парламентарне већине да буде формирана нова влада, коjа би била састављена од политичких представника са квалитетним експертским тимовима, коjи би градили квалитетниjи живот за све грађане и бољу будућност Црне Горе.

– Та влада би морала да буде влада политичких побjедника коjа би обезбиjедила просперитетан рад, у коjем не би било непотребних политичких тензиjа, jер Црна Гора то очекуjе и жели и за то jе гласала у августу прошле године. Не може велика политичка групациjа коjа jе дониjела политичке промjене Црноj Гори да буде изопштена из политичког одлучивања под плаштом фразе "тако Запад жели", а таj исти Запад jе то у више наврата демантовао – рекао је Ђуровић, иначе функционер Нове српске демократије.

Имамо право на истину

Ђуровић је сигуран да ће проценат Срба и оних коjи говоре српским jезиком бити много већи у односу на 2011. годину, када су резултати штеловани како би се проценат Срба смањио.

– Српски народ има право на тачне и истините податке о себи и другима, да би на основу тога и заjедно са другима могао да гради своjу позициjу у друштву – нагласио је Ђуровић.

Оптимално рjешење, како сматра, може бити избор Владе коjа би имала пуну подршку парламентарне већине.

– У тоj влади не би било спорно што неко jесте или ниjе Србин, а такав политички принцип би гарантовали наши политички представници кроз коалициjу "За будућност Црне Горе", коjа jе била мотор промjена на изборима прошле године. Та будућа влада мора имати усаглашене, jасне и прецизне циљеве, конзистентност у раду, како не би имали опречне ставове првог и другог човjека Владе у истом дану како се то сада често дешава. Влада коjа неће смjењивати наjбоље министре, иза коjих су за кратко вриjеме остали наjвећи резултати, као што jе то случаj са министром Владимиром Лепосавићем – рекао је Ђуровић.

Хитно донијети законе о лустрацији и о поријеклу имовине

Ђуровић каже да велики броj функционера ДПС-а и његових сателита и контроверзних бизнисмена повезаних са разним фамилиjама у септембру прошле године нису могли вjеровати да ће ово љето дочекати спокоjни и на слободи, знаjући за броjна недjела коjа су радили у претходном периоду.

– Такав лагодан положај им је омогућило недоношење закона о лустрациjи и закона о пориjеклу имовине. Иако jе, амбициозно, у буџету предвиђено 40 милиона прихода од нелегално стечене имовине, ова два важна закона нису ни на помолу иако jе њихово доношење обећано грађанима у предизборној кампањи. Уз то, спољна политика ниjе унаприjеђена ни за jоту. Већ надалеко чувени шверц цигарета из луке Бар ни након осам мjесеци од формирања нове владе ниjе заустављен, као ни производња дувана у таjним фабрикама. За jедан од наjгорих и наjjачих стубова бившег режима, озлоглашени Јавни сервис, jавност jе чекала осам мjесеци да дође на дневни ред њихова смjена – казао је Ђуровић.

Коментаришући попис становништва који би могао да буде одржан на јесен ове године, он је казао да се од првог дана мандата нове владе знало да попис мора бити одржан ове године, те да је то наша међународна обавеза по конвенциjама Уjедињених нациjа и без чијег испуњавања не можемо имати релевантне информациjе неопходне за креирање политика у земљи.

– Овоj влади напрасно постаjе проблематичан и попис становништва. А зашто ми инсистирамо на одржавању пописа у планираном термину? Попис становништва jе природан процес и његово вjештачко и непотребно одлагање изазвало би нове турбуленциjе на политичкоj и друштвеноj сцени. Ако су избори празник демократиjе, онда попис мора бити празник статистике и демографиjе. Предстоjећи попис за српски народ jе од виталног интереса jер наjзад мора добити своjе право на изjашњавање по свим подацима – истакао је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 07:22