Са састанка / - фото: Скупштина ЦГ
25/05/2022 u 21:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Очекујем да ЕУ препозна залагање Скупштине и Владе у реформским процесима

Чланство у ЕУ не зависи само од напретка Владе, већ да Скупштина Црне Горе треба да има конструктивну улогу и посвећено сарађује са Владом, казао је Мекалистер

Ђуровић: Очекујем да Европска унија препозна залагање Скупштине и Владе у реформским процесима

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић разговарала је данас са делегацијом Одбора за вањске послове Европског парламента, саопштено је из те институције.

У контексту интензивне комуникације са најважнијим европским адресама од конституисања 43. Владе Црне Горе, предсједница Ђуровић је поздравила оптимистичне поруке упућене нашој земљи, акцентујући да данашња посјета представља додатан подстрек у свијетлу изазова који стоје пред Црном Гором.

- Предсједница Скупштине је нагласила да европска аспирација представља примарни стратешки циљ и изразила очекивање да ће Европска унија препознати залагање Скупштине и Владе у реформским процесима - наводи се у саопштењу.

С тим у вези, предсједница је истакла да Црна Гора високо вреднује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и тим поводом позвала институције ЕУ да питање проширења буде високо на њиховој агенди. Она је захвалила Одбору на подршци европској интеграцији Црне Горе и Западног Балкана, констатујући да је недовољна посвећеност реформским процесима у претходном периоду изискивала формирање нове парламентарне већине.

- Црна Гора мора убрзано радити на реформским процесима јер је чланство у ЕУ наш заједнички циљ. Тренутна парламентарна већина даје поруку да је могуће постићи шири консензус око кључних питања - казала је Ђуровић.

Данашњи састанак био је прилика да предсједница упозна делегацију европских парламентараца са приоритетима током свог мандата, апострофирајући да континуирани дијалог представља предуслов за постизање договора око избора судија Уставног суда, као и четири члана Судског савјета из реда угледних правника.

Том приликом, она је казала да је вишемјесечна блокада Парламента указала на потребу доношења одређених законских рјешења, са акцентом на Закон о Скупштини и Закон о Влади.

- Предсједник Одбора за вањске послове ЕП-а, Дејвид Мекалистер, пренио је поруку охрабрења у контексту политике проширења ЕУ. Он је казао да је Црна Гора лидер Западног Балкана у процесу европских интеграција, наводећи да ЕУ има велика очекивања од наше земље. Посланик Мекалистер је нагласио да чланство у ЕУ не зависи само од напретка Владе, већ да Скупштина Црне Горе треба да има конструктивну улогу и посвећено сарађује са Владом - пише у саопштењу.

Он је казао да је ЕУ препознала степен демократске зрелости у нашој земљи, истичући да Црну Гору чека још пуно посла у погледу затварања преговарачких поглавља. Током разговора, посланик Мекалистер је исказао посебну заинтересованост за унапређење међупарламентарне сарадње и позвао предсједницу Скупштине да промптно допринесе формирању делегације ПОСП-а.

Саговорници су се сагласили да парламентарна дипломатија и фреквентна размјена искустава са Европским парламентом представљају драгоцјено искуство за Црну Гору као државу кандидата.

- У име делегације Европског парламента, састанку су присуствовали и Жељана Зовко, Хилдегард Бентеле и Томас Ваиц, као и предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић и замјеник предсједника Одбора, Андрија Николић, а састанку је присуствовала и шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, НЈ.Е. Оана Кристина Попа - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:57