Гордана Ђуровић / - УЦГ
13/05/2021 u 14:03 h
Мили ПрелевићМили Прелевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Повjерење у подршку ЕУ слаби, Црноj Гори потребна jасна подршка

Доћи ће вриjеме, када ћемо морати признати да нам нико неће моћи помоћи – ако не будемо могли помоћи сами себи и дозвати се разуму, па сjести и разговарати, покушати споро и мукотрпно – обнављати повjерење и правити мостове – каже за Портал Дана проф. Гордана Ђуровић

Доћи ће вриjеме, када ћемо морати признати да нам нико неће моћи помоћи – ако не будемо могли помоћи сами себи и дозвати се разуму, па сjести и разговарати, покушати споро и мукотрпно – обнављати повjерење и правити мостове – наглашава проф. Гордана Ђуровић.

Предсjедница Црногорске паневропске униjе проф. Гордана Ђуровић каже да црногорски пут у Европу предуго траjе и да jе евидентно да грађани Црне Горе то више не могу разумjети и с разлогом се питаjу гдjе су ти наши европски партнери, сада, када нам jе баш потребно?

Професорица Ђуровић у разговору за Портал Дана истиче да ћемо морати да признамо да нам на том путу нико не може помоћи ако не будемо могли помоћи сами себи и дозвати се разуму.

- Треба нам снажниjи политички мониторинг и инсистирање на правилима преговарања. Борба за поновно повjерење у процес интеграциjа. Треба нам ЕУ коjа ће поjачати свиjетло у нашем интеграционом тунелу, дати назнаку прогреса, jасну смjерницу како далjе – истиче Ђуровић.

Она подсjећа да смо Споразум о стабилизациjи придруживању потписали 2007, кандидати смо од 2010. и преговарамо чланство скоро девет година, а Србиjа седам.

- Истраживања о подршци грађана за интеграциjе, у нашоj земљи крећу се од 55 па до 65 одсто, зависи од цjелине анкете и постављеног контекста. У Србиjи, подршка jе годинама била испод 50 одсто, сад jе око 54 одсто. Свака земља има своjе теме и проблеме, али наjважниjа су борба против корупциjе на високом нивоу, борба против организованог криминала, корпус људских права и антикорупциjа. Те се области требаjу и морају рjешавати само диjалогом политичких актера око кључних одлука у правосуђу, а таj диjалог изостаjе, па се подjеле продубљуjу и безбjедност угрожава. Енергиjа литиjа, енергиjа аутоколона, акциjа-реакциjа, варница на варницу, и велика зебња оних коjи мало дуже памте и мало даље гледаjу. У нашим унутрашнjим политичким превирањима, док ЕУ има своjих приоритета, као да снага нашег партнерства слаби - каже Ђуровић.

Присjетимо се на шта смо се обавезали

Гордана Ђуровић подсjећа да треба да се увиjек подсjећамо да jе у темељима процеса преговора уграђена заjедничка обавеза да чувамо кредибилитет процеса, како би грађани могли у њега вjеровати.

- Обећати оно што ћеш учинити и очекивати од друге стране исто. Наjкраће, кредибилитет значи да се држи дато обећање, и да се у процес интеграциjа улаже. Ми, да испуњавамо европске задатке, демократске и економске реформе, а Униjа, да држи врата отворена и дозвољава земљи коjа jе испунила одређене услове да напредуjе. А ако нема напретка, већ се назадуjе – и то jасно рећи, и то би био допринос отрежњењу и повjерењу – закључуjе Гордана Ђуровић.

Она наглашава да то заиста ниjе добро и да треба да забрине све нас.

- Чекаjући ЕУ, чекаjући снажниjи глас НАТО, чекаjући jасниjе поруке Вашингтона, рачунаjући на разумиjевање Кине, и (не)миjешање Русиjе, те изостанак „битке” за Црну Гору и њене општине, ван њених граница – живимо здравствену и озбиљну економску кризу. Док расте незапосленост, а са њом и несигурност – повjерење у подршку ЕУ слаби. То наше дуго путовање у Европу, свакако да грађани више не могу до краjа разумиjети и са разлогом се питаjу – гдjе су ти наши европски партнери, сада, када нам jе баш потребно? И када ћемо бити позвани у таj Европски клуб, гдjе су Хрватска и Словениjа већ одавно пристигле. Доћи ће вриjеме, када ћемо морати признати на нико од наведених неће нам моћи помоћи – ако не будемо могли помоћи сами себи и дозвати се разуму, па сjести и разговарати, покушати споро и мукотрпно – обнављати повjерење и правити мостове. Те нам мостове не може направити нико други – до ми сами, али било би добро и да се да Црноj Гори – простор и вриjеме - да то сама уради – наглашава Ђуровић.

Помоћ Европе

- Европа jе помогла у првим мjесецима кризе за значаjним пакетом помоћи од 3,3 милиjарде еура за региjу, помогла jе успостављање „зелених” коридора за брзе набавке медицинске опреме преко западнобалканских граница, дала jе директну буџетску подршку, у складу са своjим могућностима, у ситуациjи када сви требаjу помоћ. То треба поштовати. Дио смо и програма набавке вакцина. Преговарамо даљу претприступну подршку, и можда неке нове инвестиционе проjекте са прекограничним ефектом. На жалост, велики броj преминулих и инфицираних током вишемjесечног трећег таласа пандемиjе у Црноj Гори, посљедица jе недисциплине и несналажења у управљању овом кризом, гдjе нам ни ЕУ ниjе могла помоћи – каже Гордана Ђуровић.

Предсjедница Црногорске паневропске униjе истиче да су код нас све теме за преговоре отворене, али и поред нових стратегиjа и методологиjа, посустаjемо са динамиком интеграциjа.

- Посебно jе обесхрабруjуће оно што ми, грађани региjе, видимо шта се дешава са Сjеверном Македониjом, коjа jе блокирана и jош ниjе почела преговоре, баш као ни Албаниjа, а Косово ниjе дошло ни до Биjеле шенгенске листе. Зато сада имамо наjављене те такозване политичке међувладине конференциjе, на коjима ће се причати о владавини права и европским задацима, како би премостили оваj изостанак конкретних резултата и напретка, коjи jе евидентан - каже она.

Међутим, према риjечима професорице Ђуровић, то, ових турбулентих мjесеци у нашоj земљи, очито ниjе довољно.

- Треба нам снажниjи политички мониторинг и инсистирање на правилима преговарања. Борба за поновно повjерење у процес интеграциjа. Треба нам ЕУ коjа ће поjачати свиjетло у нашем интеграционом тунелу, дати назнаку прогреса, jасну смjерницу како даље. На примjер, ако су препоруке Венециjанске комисиjе да се испоштуjу у потпуности, онда то треба jасно да саопшти (не само на твитеру..), треба да jасно истакне своjу позициjу и инсистира на њоj, и само тако може очувати пољуљани кредибилитет процеса. Ако jе Униjа на поцизиjи да не инсистира на пуном поштовању препорука Венециjанске комисиjе – и то треба jасно да саопшти. Да знамо на чему смо и да знамо са ким и о чему разговарамо – каже Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:26