са састанка / - фото: Скупштина
31/05/2022 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Пред актуелним сазивом Скупштине важни изазови

Она је указала на снажну опредијељеност црногорских званичника у погледу европске аспирације и нагласила да интеграција у Европску унију (ЕУ) представља окосницу парламентарне већине

Конструктивна сарадња Скупштине и Владе може да допринесе убрзању реформских процеса у Црној Гори, казала је предсједница парламента Данијела Ђуровић и поручила да су пред актуелним скупштинским сазивом важни изазови.

Ђуровић је, на састанку са специјалним изаслаником британског премијера за Западни Балкан Стјуартом Пичом, нагласила да је Црна Гора снажно посвећена континуираном унапређењу односа са Великом Британијом.

Према њеним ријечима, фреквентна комуникација двије земље представља примјер добре сарадње и свеукупне подршке реформском путу Црне Горе.

Ђуровић је, како је саопштено из Скупштине, упознала Пича са амбициозним планом у погледу реформи у области владавине права и навела да очекује да ће широк парламентарни дијалог допринијети реформама у кључним областима.

Она је указала на снажну опредијељеност црногорских званичника у погледу европске аспирације и нагласила да интеграција у Европску унију (ЕУ) представља окосницу парламентарне већине.

„Током састанка, Ђуровић је поручила да су пред актуелним сазивом Скупштине важни изазови, акцентујући да конструктивна сарадња парламента и Владе може допринијети убрзању реформских процеса у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

Она је истакла да је за даљи напредак Црне Горе нарочито значајно постизање дијалога у вези са именовањима у правосуђу.

„На нама је да искористимо ову прилику и изаберемо независне и професионалне појединце који ће испоручити резултате. Вјерујем да у систему постоје квалитетни кадрови којима треба пружити прилику“, навела је Ђуровић.

Она је, како је саопштено, нарочито потенцирала успјешну сарадњу коју су Црна Гора и Велика Британија до сада оствариле на пољу борбе против организованог криминала и корупције и навела да очекује да ће она бити интензивно настављена.

„Говорећи о аспекту актуелних геополитичких дешавања, саговорници су констатовали да је у тешком тренутку за Украјину и Европу потребно показати заједништво и послати поруку охрабрења Западном Балкану“, каже се у саопштењу.

Ђуровић је навела да је Црна Гора кредибилан европски партнер и да чланство у НАТО даје додатну сигурност и подстицај.

Она је, како се наводи, поздравила интересовање британских званичника за стање у Црној Гори.

Пич је казао да је задовољан оптимистичним порукама у погледу реформи и нагласио да круцијалне промјене могу убрзати европски пут Црне Горе.

Он је навео да је увјерен да ће нова парламентарна већина успјешно одговорити на бројне изазове и у том смислу нагласио да Велика Британија има за циљ да помогне убрзању европске интеграције региона, што представља праву прилику за грађане и цјелокупан просперитет.

Пич је рекао да реперкусије рата у Украјини изискују регионалну кооперативност и да постоје бројна питања којима треба пажљиво приступити.

Он је поручио да Велика Британија остаје пријатељ и партнер Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:06