Hovakimian i Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
09/11/2022 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa ambasadorom Jermenije: Prijateljski odnos čvrst osnov za unapređenje saradnje

Kvalitetu odnosa, kako je precizirala Đurović, nedvosmisleno doprinosi i angažovanje ambasada Crne Gore i Jermenije, kroz brojne aktivnosti čija je svrha unapređenje političkih i ukupnih veza dvije zemlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa Nj.E Ašotom Hovakimianom, nerezidentnim ambasadorom Republike Jermenije u Crnoj Gori. Konstatujući da su odnosi Crne Gore i Republike Jermenije konstruktivni i prijateljski, predsjednica Đurović je ocijenila da kao takvi predstavljaju čvrstu osnovu za unapređenje sveukupne saradnje, za šta postoji potencijal, te da na osnovama prijateljstva i razumijevanja, otvorenosti i spremnosti, zajednički možemo doprinijeti njihovom daljem razvoju, saopšteno je iz Skupštine.

Kvalitetu odnosa, kako je precizirala Đurović, nedvosmisleno doprinosi i angažovanje ambasada Crne Gore i Jermenije, kroz brojne aktivnosti čija je svrha unapređenje političkih i ukupnih veza dvije zemlje.

Govoreći o potencijalima i perspektivi razvoja parlamentarne saradnje, Đurović je pozdravila inicijativu ambasadora Hovakimiana u pravcu neophodnosti intenziviranja i dinamiziranja veza na ovim relacijama, te izrazila uvjerenje da će međusobne posjete članova grupa prijateljstva dva parlamenta biti realizovane u najskorijem periodu.

Ona je, uz osvrt na različite sfere u kojima dvije prijateljske zemlje mogu dalje intenzivirati partnerstvo i saradnju, ukazala na prostor koji se otvara u domenu povezivanja malih država u sferama high tech, IT tehnologija, ali i napomenula da Crna Gora cijeni inicijativu Nacionalnog politehničkog univerziteta Jermenije (NPUA) za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore (UCG) u brojnim oblastima obrazovanja, naučnotehnološke saradnje, kao i obuke u okviru centara izvrsnosti koji djeluju unutar NPUA.  

Hovakimian je podsjetio na dugogodišnje prijateljske veze dvije države, istorijske veze koje spajaju narode Crne Gore i Jermenije, te izrazio nadu da će te relacije biti dodatno obnovljene i ojačane u narednom periodu, specifično, i kroz značajno jačanje parlamentarnih veza na nivou grupa prijateljstava dva parlamenta.

On je naglasio važnost intenziviranja saradanje u oblasti obrazovanja i kulture, te podsjetio na činjenicu da je upravo u jermenskoj štampariji u Beču štampano prvo izdanje ,,Gorskog vijenca” Petra II Petrovića Njegoša, kao i da je u istoj štampariji štampan ,,Novi zavet“ Vuka Karadžića i ,,Pesme”, Branka Radičevića. Kako je naveo, 175. godišnjica od štampanja prvog izdanja ,,Gorskog vijenca” velika je godišnjica književnosti, i jedan od povoda koji će iznova vezati dvije zemlje, sada kroz direktnu saradnju Amabasade sa akademskom zajednicom.

On je upoznao predsjednicu sa složenošću situacije u kojoj se nalazi Jermenija, a koja se tiče oblasti Nagorno Karabaha, kao i novim sukobom koji je prije mjesec dana izbio u regionu Kavkaza.   

Sagovornici su konstatovali da o bliskim istorijskim vezama Cme Gore i Jermenije svjedoči i postojanje Jerevanske ulice u Podgorici i Titogradske ulice u Jerevanu, te poručili i da na tom nivou postoji prostor za daljim intenziviranjem veza, uz podsjećanje na inicijativu za otvaranjem Centra za tehnološku edukaciju, za šta će, kako je kazala predsjednica nesumnjivo postojati i raspoloženje nove lokalne vlasti.     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:59