/ - IGOR SLJIVANCANIN
21/12/2022 u 17:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa Fajon i Šalenbergom: Ključ rješavanja gorućih problema izbor sudija Ustavnog suda

Tanja Fajon i Aleksandar Šalenberg su izrazili zabrinutost zbog trenutnih političkih dešavanja u našoj zemlji

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksandrom Šalenbergom i ministarkom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon, koji se nalaze u posjeti Crnoj Gori, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Đurović je upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u našoj državi, posebno stavljajući akcenat na dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, koja su dovela do nezavidnog stanja u kome se Crna Gora nalazi. U tom smislu, Đurović je naglasila da je ključ rješavanja svih gorućih problema u Crnoj Gori izbor sudija Ustavnog suda, kao najviše sudske instance u državi, te upoznala prisutne sa još jednim propalim pokušajem izbora sudija 12. decembra, petim od 2018. godine.

Predsjednica je, s tim u vezi, istakla i da je uputila dopis predsjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Simonidi Kordić u kome je tražila da se na sjednici ovog skupštinskog tijela, zakazanoj za 23. decembar, raspiše novi javni poziv za izbor sudija, te da se za isti koriste najkraći rokovi propisani Zakonom o Ustavnom sudu Crne Gore, u trajanju od 15 dana.

Đurović je podsjetila i da je 43. Vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje 19. avgusta, u svom fokusu imala evropske integracije, da je vanjska politika Crne Gore apsolutno usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, da u Crnoj Gori nema evroskeptičnih političkih subjekata, te da skoro 80 odsto građana podržava pristupanje Crne Gore evropskoj porodici naroda.

Tanja Fajon i Aleksandar Šalenberg su izrazili zabrinutost zbog trenutnih političkih dešavanja u našoj zemlji i složili se sa predsjednicom Đurović da je kompletiranje Ustavnog suda ključni preduslov za rješavanje svih drugih spornih pitanja u Crnoj Gori.

Oni su istakli da je EU, imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju u Evropi, dala podsticaj politici proširenja, te da očekuju da Crna Gora uradi sve kako bi nastavila da bude predvodnica Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Pohvaljujući zakazivanje sjednice Ustavnog odbora za 23. decembar, Fajon i Šalenberg su naglasili nužnost što hitnijeg okončanja postupka izbora sudija Ustavnog suda, te pozvali predsjednicu Đurović da dodatno pomogne u olakšavanju ovog procesa, imajući u vidu njenu poziciju kao predsjednice parlamenta koja može da doprinese približavanju stavova dvije strane.

Sagovornici su se složili da Crna Gora i dalje ima šansu da nastavi sa dinamičnim evropskim putem, ali samo ukoliko riješi prethodno pomenuta pitanja, čemu svi relevantni politički akteri moraju dati maksimalan doprinos.

Sastanku su, osim Fajon i Šalenberga, prisustvovali i zamjenik direktora EU službe za spoljnu akciju Marko Makovec, specijalni izaslanik Republike Slovenije Anžej Frangeš, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:41