Ђуровић са Лајчаком / - фото: Игор Шљиванчанин
30/05/2022 u 19:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић са Лајчаком: Црна Гора предуго била фокусирана на унутрашње подјеле

Политика проширења треба да остане високо на агенди ЕУ, а да континуирана подршка политици проширења има додатни значаj у контексту актуелних геополитичких збивања - истакла је Ђуровић

Предсjедница Скупштине Даниjела Ђуровић састала се данас са Мирославом Лаjчаком, специjалним представником ЕУ за диjалог Београд-Приштина и друга регионална питања Западног Балкана, саопштено је из Скупштине.

Апострофираjући важност оптимистичних порука ЕУ упућених новоj парламентарноj већини, предсjедница Ђуровић jе казала да европска перспектива остаjе траjно опредjељење и главни покретач реформи у нашоj земљи. 

- Политика проширења треба да остане високо на агенди ЕУ, а да континуирана подршка политици проширења има додатни значаj у контексту актуелних геополитичких збивања - истакла је Ђуровић.

Према риjечима предсjеднице Ђуровић, парламентарни диjалог око кључних именовања у тужилаштву и правосуђу значиће крупни искорак у правцу интеграциjе у ЕУ. 

- Улога Скупштине од посебног је значаjа у реформским процесима и изражавам очекивање да ће Европска униjа препознати конкретна залагања Скупштине и Владе - казала је предсједница Скупштине.

У садржаjном разговору, предсjедница Ђуровић jе упознала саговорнике са приоритетима током свог мандата, потенцираjући питање измjена у правосуђу, као и доношење закона о Скупштини и Влади.

Уз констатациjу да Црну Гору одликуjе широка сагласност у погледу чланства у ЕУ, предсjедница jе навела да парламентарни диjалог представља предуслов реформи.

- Очекуjемо да нова парламентарна већина дâ квалитетне одговоре на питања коjа се тичу реформских процеса, као и да сви политички актери покажу висок степен одговорности - казала jе Ђуровић.

Током данашњег састанка, специjални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лаjчак изразио jе очекивање да ће наша земља убрзо постићи и конкретан напредак на европском путу. Он jе казао да поруке нове Владе охрабруjу, акцентуjући да jе кључне одлуке потребно доносити без одлагања.

У свиjетлу актуелних геополитичких дешавања, специjални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лаjчак jе оциjенио да jе рат у Украjини дао нови смисао политици проширења, наводећи да управо Црна Гора може бити примjер да jе политика проширења и даље реална. 

- Црна Гора може рачунати на помоћ ЕУ, која је спремна да јој помогне - казао је Лајчак.

Он jе исказао задовољство чињеницом да се Црна Гора вратила на проевропски курс, истичући да jе наша земља предуго била фокусирана на унутрашње подjеле.

На састанку коjем jе присуствовала и шефица Делегациjе ЕУ У Црноj Гори, Њ.Е. Оана Кристина Попа, констатовано jе да континуирана размjена искустава са европским званичницима представља значаjну прилику за унапређење Црне Горе као државе кандидата.

           

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:50