Ђуровић, Медокс / - фото: Игор Шљиванчанин
12/05/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић са Медокс: Надам се да ће однос Скупштине и Владе бити на вишем нивоу него до сада

Ђуровић је истакла jе да Црна Гора уважава политичку и експертско-техничку помоћ Британске амбасаде у оснаживању црногорских институциjа важних за наш европски интеграциони пут.

Предсjедница Скупштине  Даниjела Ђуровић састала се jуче са Карен Медокс, британском амбасадорком у Црноj Гори, саопштено је из Скупштине.

На jучерашњем састанку, предсjедница Ђуровић jе казала да Црна Гора поздравља и високо циjени снажну и континуирану подршку коjу Уjедињено Краљевство пружа нашоj земљи на путу свеукупног напретка.

- Црна Гора уважава политичку и експертско-техничку помоћ Британске амбасаде у оснаживању црногорских институциjа важних за наш европски интеграциони пут - истакла је Ђуровић.

Разговараjући о актуелним политичким приликама у земљи, предсjедница Скупштине jе казала да jе недостатак диjалога у претходном периоду изискивао промjене на политичкоj сцени, те да ће интензивирање политичког диjалога бити високо на њеноj агенди.

- Управо квалитетан диjалог око круциjалних питања, са акцентом на реформе у поглављима 23 и 24, представља предуслов за постизање стратешки важног питања чланства у ЕУ - казала је Ђуровић.

Предсjедница Ђуровић jе навела да ће се трудити да пружи потребан допринос у покушаjу комплетирања Судског савjета из реда угледних правника и изразила очекивање да ће се по том питању постићи договор са политичким субjектима.

У конструктивном разговору, предсjедница Скупштине jе упознала амбасадорку Медокс са планом jачања контролне и надзорне улоге Парламента, у чему ће од великог значаjа бити сарадња са ДРИ како би надзорна функциjа Скупштине добила пуни значаj.

Нарочит акценат ставила jе на активности новоизабраног СДТ-а и в.д. ВДТ-а и истакла да Црна Гора има потребу да дође до независног судства као посебне гране власти, у складу са Уставом. С обзиром да jе планиран одлазак jедног судиjе Уставног суда у пензиjу у септембру, нагласила jе да jе потребно што приjе доћи до именовања новог судиjе како би се омогућило несметано даље функционисање ове институциjе.

Велика је грешка што у досадашњем траjању прољећњег засиjедања Скупштине ниjесу одржане сjеднице посвећене премиjерском сату и посланичким питањима, те ми jе намjера да у овом мjесецу одржимо jедну сjедницу како би се посланице и посланици упознали са радом нове Владе Црне Горе - поручила је Ђуровић.

У том смислу, изразила jе наду да ће однос Скупштине и Владе бити на значаjно вишем нивоу него до сада и исказала намjеру да Скупштина интензивира рад како би се акти коjи су од значаjа за грађане Црне Горе што приjе доносили.

Предсjедница Ђуровић jе исказала нарочиту захвалност специjалном изасланику УК за Западни Балкан Сер Стjуарту Пичу и рекла да високо циjени његово залагање да државе региона остваре што боље резултате у спровођењу реформи потребних за придруживање Европскоj униjи. Она jе подсjетила на досадашњу сарадњу Британске амбасаде у области родне равноправности и оснаживања жена кроз различите механизме кооперациjе, са акцентом на подршку Вестминистерске фондациjе за демократиjу различитим проjектима. На тоj линиjи, предсjедница Скупштине jе казала да међусобна сарадња у Женском клубу представља зачетак ширег консензуса међу женама као добар основ за међупартиjски диjалог у Скупштини.

Уз честитку на избору, амбасадорка Медокс jе исказала задовољство чињеницом да jе на челу Скупштине жена и нагласила да jе досадашња сарадња са предсjедницом Ђуровић кроз Женски клуб показала њен капацитет за помирење и подстицање диjалога између различитих политичких групациjа.

- Црна Гора је прошла кроз изазован период - казала је амбасадорка Медокс.

Она jе поздравила чињеницу да ће броjна важна питања у будућности бити разматрана у Скупштини и исказала посебно интересовање за питање унапређења политичког диjалога и навела да ће Британска амбасада наставити да охрабруjе превазилажење препрека у постизању реформи.

У оквиру jучерашњег састанка, амбасадорка Медокс jе послала поруку подршке Женском клубу и закључила да ће Амбасада наставити да подржава проjекте од заjедничког интереса. Током разговора, било jе риjечи о унапређењу билатералне сарадње, са акцентом на борбу против организованог криминала, царинскиу сарадњу, сајбер безбиједност као и трговинску размјену. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:20