/ - FOTO: SKUPšTINA CG
02/03/2023 u 08:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa Majarom: Crna Gora i Maroko osnažili međudržavne veze

Ukazavši na značaj parlamentarne saradnje, predsjednica Skupštine je najavila da će u najskorijem roku inicirati formiranje grupa prijateljstva između parlamenata Crne Gore i Kraljevine Maroko.

Na marginama 17. plenarnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Mediterana, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa predsjednikom Doma savjetnika Kraljevine Maroko Enaamom Majarom. Zahvalivši se na na prijemu i gostoprimstvu, predsjednica Đurović je istakla da su Crna Gora i Kraljevina Maroko, uprkos činjenici što nemamo diplomatska predstavništva, u posljednjih nekoliko godina osnažile međudržavne veze.

- Evidentan je interes dvije države za jačanjem saradnje u brojnim oblastima, a Crna Gora je otvorena za produbljivanje odnosa sa ovom važnom državom afričkog kontinenta. Na toj liniji, ona je izrazila uvjerenje da će se u narednom periodu steći uslovi za unapređenje političkog i radnog dijaloga između dvije države- navodi se u saopštenju.

Ukazavši na značaj parlamentarne saradnje, predsjednica Skupštine je najavila da će u najskorijem roku inicirati formiranje grupa prijateljstva između parlamenata Crne Gore i Kraljevine Maroko. 

- Đurović je ukazala i na mogućnost saradnje dvije države u oblasti obnovljivih izvora energije u kojoj Kraljevina Maroko ima veoma dobre rezultate i pozitivna iskustva, kao i u oblasti turizma u kojoj postoji značajan prostor za saradnju u dijelu razmjene znanja i iskustava, ali i povećanja turističkog prometa- saopšteno je iz Skupštine.

Za crnogorsku stranu su od značaja iskustva Kraljevine Maroko u razvoju luka i lučkih djelatnosti, te smo zainteresovani za potpisivanje međuvladinog Sporazuma u oblasti pomorskog saobraćaja, istakla je predsjednica Skupštine. U tom kontekstu, pomenula je Luku Bar, koja je nedavno vraćena u većinsko vlasništvo države, te istakla njen značaj ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region, ali i ostatak Evrope.

- Predsjednik Doma savjetnika Kraljevine Maroko Enaam Majara poželio je dobrodošlicu predsjednici Đurović, te istakao da Crna Gora i Kraljevina Maroko imaju dobre odnose koje treba dodatno poboljšavati i unapređivati. S tim u vezi, složio se sa predsjednicom Skupštine Crne Gore da postoji puno prostora za saradnju u oblastima ekonomije, turizma, obnovljivih izvora energije, lučke djelatnosti i brojnim drugim- rečeno je nakon sastanka.

Naročito je potencirao neophodnost uspostavljanja parlamentarne saradnje, te ukazao da je potrebno obezbijediti razmjenu znanja, iskustava i ekspertize između dva parlamenta.

Predsjednik Majara je pozvao predsjednicu Đurović u zvaničnu posjetu Kraljevini Maroko, što će, kako je rekao, dati dodatan impuls jačanju odnosa između dvije zemlje, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 04:42