/ Foto: IGOR SLJIVANCANIN
24/01/2023 u 13:16 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa predstavnicima ODIHR-a: Izbori su se nametnuli kao šansa da se dogovorimo

Očekujem da bude izabrano svih četvoro sudija i nadam se da će se ovaj postupak uspješno završiti, kazala je ona

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Goranom Petrovim i Ksenijom Dašutinom, predstavnicima Misije ODIHR-a za procjene potreba povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

Đurović je informisala sagovornike o procesu izbora sudija Ustavnog suda i podsjetila da se radi o šestom pozivu od 2018. godine.

- Očekujem da ovog puta bude izabrano svih četvoro sudija i nadam se da će se ovaj postupak uspješno završiti - kazala je Đurović. 

image
Foto: IGOR SLJIVANCANIN

Govoreći o važnosti završetka procesa izborne reforme, ona je naglasila da se ovaj trenutak nameće i kao šansa za postizanje političkog dogovora oko seta izbornog zakonodavstva.

Jedna od tema koja, svakako, zaokuplja pažnju i ODIHR-a jeste proces izbora sudija Ustavnog suda, istakao je Petrov, te iskazao interesovanje za to kako predsjednica Skupštine procjenjuje da će se ovaj postupak završiti.

On je naglasio da je bilo 16 posmatračkih misija OEBS-a u Crnoj Gori od 1997. godine, te istakao da postoji spremnost ove organizacije da isprate i predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart.

Dašutina je iskazala interesovanje za pitanje zastupljenosti žena u političkim strukturama, državnim institucijama i Skupštini Crne Gore, na šta je Đurović odgovorila da je ono regulisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da mora biti najmanje 30 odsto žena na izbornim listama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:43