/ - SA DOGAđAJA
08/11/2022 u 13:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa šefom Kancelarije Agencije UN za izbjeglice u Crnoj Gori

Zajednički je konstatovano da je zatvaranje izbjegličkog poglavlja u zemljama Zapadnog Balkana podstrek za bolje dobrosusjedske odnose i dalju demokratizaciju država regiona

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa šefom Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem.

Predsjednica Đurović pozdravila je sadržajnu saradnju sa UNHCR-om u kontekstu pružanja adekvatne zaštite raseljenim licima, tražiocima azila, migrantima i istakla spremnost za nastavak saradnje u narednom periodu.

U kontekstu aktuelne situacije, podsjetila je da, shodno odluci Vlade Crne Gore od 11. marta 2022. godine, sve izbjeglice iz Ukrajine ulaskom u zemlju dobijaju privremenu zaštitu na period do jedne godine i zahvalila UNHCR-u na podršci u cilju pružanja adekvatne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

-Crna Gora kontinuirano radi na implementaciji zakonskih rješenja i politika kako bi se omogućila sveobuhvatna podrška strancima koji su ostvarili pravo na međunarodnu i privremenu zaštitu, kao i tražiocima azila, pružanjem pomoći u pravnim poslovima, dostupnosti usluga obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite u skladu sa međunarodnim standardima- kazala je Đurović i istakla uvjerenje da će aktivnosti u okviru kampanje "I belong" doprinijeti dodatnom jačanju nacionalnih i međunarodnih napora kako bi se riješilo pitanje lica bez državljanstva.

-Crna Gora ima mehanizme koji su usmjereni na nalaženje rješenja za postojeće slučajeve apatridije, sprječavanje novih slučajeva, jer je preuzela sve aktivnosti i mjere kako bi zaštitila osobe bez državljanstva, imajući u vidu da je državljanstvo jedan od ključnih uslova za aktivno učešće u društvu, kao i za pristup širokom spektru prava- naglasila je Đurović, podsjećajući da je na Međunarodnoj konferenciji o apatridiji, održanoj u Podgorici oktobra 2021. godine, ocijenjeno da je Crna Gora postigla značajan napredak, te da zahvaljujući zajedničkim naporima može ostvariti ciljeve kampanje „I Belong“ i u potpunosti iskorijeniti apatridiju do 2024. godine.

Šef Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi je podsjetio da je kancelarija UNHCR-a u Crnoj Gori otvorena 1992. godine i da je UNHCR od tada zajedno sa Crnom Gorom prolazio kroz sve izazove izbjegličkih kriza u različitim periodima. Ističući zahvalnost predsjednici na prijemu iskoristio je priliku da je pozove na svečanost obilježavanja 30 godina postojanja UNHCR-a, 5. decembra ove godine.

Bušardi je naročito istakao značaj podrške koju Crna Gora pruža izbjeglicama i raseljenim licima iz Ukrajine i iznio podatak da se Crna Gora, sa 30.000 primljenih lica iz ove zemlje, nalazi među pet zemalja u Evropi sa najvećim brojem izbjeglih lica iz Ukrajine. U tom smislu, najavio je da naša zemlja može računati na humanitarnu i materijalnu pomoć UNHCR-a kako bismo ljudima u stanju potrebe što bolje izašli u susret.

Sagovornici su istakli značaj Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnu Goru za period 2021-2025. godine, usvojene u septembru prošle godine, kao i značaj Strategije UNHCR za mješovita migracijska kretanja na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da Crna Gora predstavlja jednu od ključnih migratornih ruta za tražioce azila i migrante koji žele dalje da se nastane u zapadnoj i sjevernoj Evropi.

Zajednički je konstatovano da je zatvaranje izbjegličkog poglavlja u zemljama Zapadnog Balkana podstrek za bolje dobrosusjedske odnose i dalju demokratizaciju država regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:20