Данијела Ђуровић / - приватна архива
08/05/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Сјећамо се величанствене побједе над фашизмом

Важно је подсјетити да је, подижући славни општенародни Тринаестојулски устанак 1941. године, Црна Гора постала прва држава која је пружила отпор фашистичкој машинерији зла и запалила лучу слободе у поробљеној Европи, каже предсједница Скупштине

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић упутила је честитку поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, свим грађанкама и грађанима Црне Горе. 

- У име Скупштине Црне Горе и у своје име честитам 9. мај, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, велике датуме европске и свјетске историје. 

На данашњи дан сјећамо се величанствене побједе над фашизмом и одајемо почаст милионима људских жртава које су пале у борби са окрутним завојевачем. Важно је подсјетити да је, подижући славни општенародни Тринаестојулски устанак 1941. године, Црна Гора постала прва држава која је пружила отпор фашистичкој машинерији зла и запалила лучу слободе у поробљеној Европи - наводи Ђуровић.

Истиче да су страховита ратна дешавања и потреба да Француска и Њемачка, као водеће силе Европе, крену путем помирења и сарадње, била иницијална каписла за постављање темеља Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претече Европске уније, која је постала заједничка сигурна кућа стотина милиона грађана Старог континента. 

- Европска унија, са којом се Црна Гора већ деценију налази у преговарачком процесу о чланству, је циљ и крајње одредиште наше државе. Његујући дух антифашизма и бринући о мултиетничости и мултиконфесионалности, Црна Гора је, упркос бројним изазовима, наставила да иде сигурним путем европских интеграција. 

Мир, стабилност, поштовање људских и мањинских права, владавина права и борба против организованог криминала и корупције, те динамичан економски развој, су основни принципи на којима почива европска породица народа, а које и Црна Гора настоји да оствари што је могуће ефикасније и да што прије приступи ЕУ - наводи предсједница Скупштине.

Ђуровић је казала да је сигурна, водећи се овим начелима, да ћемо наставити да будемо важан фактор стабилности и свеукупног напретка региона и да ћемо бити прва наредна чланица Европске уније. 

- У то име и у нади да ће црногорско друштво у што скоријем року достићи потребне стандарде и постати дио најпросперитетније заједнице држава, а водећи рачуна о свом антифашистичком насљеђу, још једном вам честитам Дан побједе над фашизмом и Дан Европе - каже се у честитки предсједнице Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:39