/ - Данијела Ђуровић (Фото: Скупштина ЦГ)
02/05/2022 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Скупштина Црне Горе даће максималан допринос да положај новинара буде бољи

Додаје да поред напада и несигурнос велики проблем представља и лош економски положај медија

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић честитала је 3. мај, Свјетски дан слободе медија, свим медијима и медијским посленицима у Црној Гори.

-Упркос одређеним побољшањима, атмосфера у којој раде медији у Црној Гори и даље није на потребном нивоу, а о томе најбоље свједоче неразријешено убиство Душка Јовановића и покушаји убиства Оливере Лакић и Туфика Софтића. Нажалост, напади на новинаре нису престали ни послије прве демократске смјене власти 2020. године, па смо били свједоци више случајева напада и вршења притиска на посленике јавне ријечи. Није потребно говорити колико је неопходно да надлежне институције учине све како би се учинио корак напријед у правцу разрјешавања ових случајева- поручила је она.

Додаје да поред напада и несигурнос велики проблем представља и лош економски положај медија, који је веома често праћен појавом аутоцензуре, као и све мањом заинтересованошћу за бављење истраживачким новинарством.

-Данас можемо рећи да РТЦГ више није бастион једне партије, већ да се на њој могу чути сва, врло често потпуно различита политичка мишљења, што је велики корак напријед ка стварању истинског Јавног сервиса који ће бити на услузи свима.Посебно треба истаћи да су новинари дали велики допринос адекватном информисању јавности током пандемије Цовид 19 и да је њихово правовремено и објективно извјештавање помогло одржању стабилне здравствене ситуације у земљи- наглашава Ђуровић.

Додаје:"Упркос свим тешкоћама, увјерена сам да ће нова владајућа структура вриједно радити на подстицању медијског плурализма и медијских слобода, као и на јачању независности медија, јер без слободних новинара и медија нема ни истинског демократског друштва. У том смислу, очекујем да ћемо се већ наредне године моћи похвалити њиховим много бољим положајем. Скупштина Црне Горе ће томе дати свој максималан допринос.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:23