Дејан Ђуровић / фото: Иван Петровић Ипе
03/05/2022 u 12:06 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: СНП због власти даје легитимитет циркусијади

Показали смо да нам ванинституционално политичко дјеловање није страно и да се не бојимо да народну вољу бранимо и на тај начин, истиче Ђуровић

Демократски фронт (ДФ) неће бојкотовати Скупштину. Мислимо да је бојкот у овом тренутку непродуктиван и несврсисходан и да бисмо на тај начин изоловали себе и своје гласаче. Наставићемо да се боримо за све што смо им обећали. Будно ћемо пратити наредне потезе које ће повлачити нова влада и неприродно склепана већина и у складу с тим адекватно ћемо реаговати у парламенту, казао је у разговору за "Дан" посланик ДФ-а и Нове српске демократије (НСД) Дејан Ђуровић.

Он је рекао да нису били у сали када су изабрани предсједница Скупштине и нова, мањинска влада због тога што сматрају да је та сједница нелегитимна.

– Само потпредсједник у својству предсједавајућег може да закаже сједницу, а он то није урадио. Сједница није била заказана у складу са Пословником Скупштине и нисмо хтјели да јој дамо легитимитет. Такође, напад на аутобус пун дјеце вјерника у вријеме најзначајнијег хришћанског празника само зато што су пјевала о Петровићима и српском роду узнемирио је цијелу Црну Гору. Стога су посланици који већином представљају српски народ у Црној Гори као вид протеста одлучили да не буду присутни на Цетињу тог дана јер се локална већина није оградила од тог срамног чина – истакао је Ђуровић.

Додао је да се ДФ спрема за изборе и да је Влада орочена на годину дана.

– Све и да није, јасно је да овако скројена већина не може дуго да траје. Иако је најављена као помиритељска и европска, бојим се да неће бити ни једно ни друго. Немогуће је да она то буде уз подршку и учешће ДПС-а, СДП-а и њихових сателита из мањинских партија. Влада је скрпљена по наређењу страних центара моћи са сврхом да буде мост за покушај повратка ДПС-а на власт. Из ДПС-а се јавно хвале тиме. Сасвим су јасни мотиви ДПС-а и његових привезака за подршку и учешће у овој влади. Њима УРА и СНП нису природни партнери и неће с њима искрено сарађивати, него ће учинити све да створе услове да их се, кад дође вријеме, отарасе и сами формирају власт. Мислим да ова влада неће успјети да опстане ни годину дана – казао је наш саговорник.

Срби се тешко запошљавају, а лако отпуштају са посла

Ђуровић истиче да ДФ никако не може бити одговоран због угрожености Срба јер нису били власт у Црној Гори у протеклом периоду.

– Ми смо били дио владајуће парламентарне већине, али нисмо били власт и дио Владе. Срби јесу угрожени у Црној Гори и ово са каменовањем дјеце, што са презиром осуђујем као подао и кукавички чин, није једини и изолован случај. Срби се још увијек тешко запошљавају, а лако отпуштају с посла, прогоне се, застрашују, пребијају, хапсе...Можда нешто мање него у вријеме ДПС-а, када је то прелазило у антисрпску хистерију и харангу, али се притисак на њих и даље наставља. Не мислим да ће се са овом новом владом, а уз подршку коју јој дају ДПС и његови привесци, стање поправити. ДФ ће бити ту да као и увијек уради све што може да заштити српски народ у Црној Гори, а подразумијева се и све друге народе који би трпјели репресију. Само једнаким приступом према свима можемо имати грађанску државу у правом смислу те ријечи – истакао је Ђуровић.

Упитан хоће ли настављати ванинституционалну борбу, одговара да ДФ није револуционарна организација, већ народна коалиција демократских партија и покрета и да им циљ није рушење система и поретка са улице.

– Ако актуелна већина не покаже осјећај за демократију, ако се створе такви односи између власти и опозиције као што је било за вријеме владавине ДПС-а, када је било немогуће дјеловати у оквиру институција, ми ћемо направити план следећих корака. Показали смо да нам ванинституционално политичко дјеловање није страно и да се не бојимо да народну вољу бранимо и на тај начин – истиче посланик ДФ-а.

Он је казао да је ДФ након избора запослио одређени број кадрова "по дубини", као што су учиниле и коалиције окупљене око Демократа и ГП УРА.

– Нема ту ништа спорно или незаконито. Никога нисмо смјењивали партијски, већ су смијењени појединци који су у бившем режиму лоше радили. Kако ће радити нова већина, видјећемо. Надам се да се неће руководити одмаздом и препознатим реваншизмом какав је само ДПС-у својствен. Охрабрује изјава министра Горана Ђуровића да неће бити партијских смјена, већ да ће се цијенити стручност и успјех. Надам се да УРА схвата да би давањем власти "по дубини" ДПС-у опет омогућила уцјене и куповину гласова и да би им тиме омогућила поновну реализацију афера као што је "Снимак". Не желимо да бранимо фотеље наших кадрова, већ законитост и принципе стручности. То је разлика између нас и власти ДПС-а – нагласио је Ђуровић.

Он подсјећа да ДФ није био задовољан персоналним рјешењима у влади Здравка Kривокапића, те да је наметнути експеримент кратко трајао и неславно се завршио.

– УРА и СНП су данас са онима за које су некад говорили да су политичко крило мафије. Гледали смо у Скупштини како лидер УРА напушта Позитивну и са малтене гађењем гласа против владе ДПС-а и Позитивне. Тај исти човјек је у изборној кампањи позивао да се гласа за све осим за ДПС и његове сателите. Kаквом су то магијом један страни изасланик и једна страна амбасада успјели да Дритана Абазовића претворе у Дарка Пајовића? Што се СНП-а тиче, чини ми се да велики број функционера те партије не вјерује да ће се у овој влади ишта питати. Због власти су пристали да дају легитимитет овој циркусијади. Ако је члановима и функционерима СНП-а лако да забораве сву голготу кроз коју су прошли од 1997. до 2020. од стране ДПС-а, уз чију подршку су данас власт, онда је то политички мазохизам незабиљежен у политичкој историји – закључио је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:48