Đurović i Sobotka / - FOTO: SKUPšTINA
24/02/2023 u 09:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đurović-Sobotka: Crna Gora će imati podršku Austrije na putu ka EU

Đurović je istakla da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku Republike Austrije u procesu evropske integracije i austrijskim naporima da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se juče u Beču sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom.

Predsjednica Đurović je izrazila zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa predsjednikom Sobotkom, prijateljem Crne Gore i njenog naroda i zahvalila na doprinosu austrijskom parlamentu u uspostavljanju programa „Demokratske radionice“, te lično predsjedniku Sobotki na video obraćanju i divnim porukama povodom nedavnog obilježavanja desete godišnjice od uspostavljanja ovog uspješnog projekta.

- Pohvalivši odlične odnose Crne Gore i Republike Austrije, saradnju u svim oblastima, uz poseban akcenat na kontinuirani politički dijalog na svim nivoima, ona je zahvalila na podršci koju ova zemlja pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, na polju evropske integracije - navodi se u saopštenju iz kabineta Skupštine.

Đurović je istakla da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku Republike Austrije u procesu evropske integracije i austrijskim naporima da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije.

Istakavši važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, te zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će 27. februara doći do njihovog izbora.

- Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji i dalje ključni prioritet - ukazala je Đurović i naglasila da skoro osamdeset odsto naših građana i dalje podržava proces pristupanja EU.

Ona je iskoristila priliku da ponovi poziv predsjedniku Sobotki da zvanično posjeti Crnu Goru.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfgang Sobotka je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa predsjednicom Đurović i istakao da je to prilika da se dodatno unaprijede već dobri odnosi između dvije države.

Naročit akcenat stavio je na proslavu desetogodišnjice Demokratskih radionica "Barbara Pramer", koja je nedavno organizovana u Podgorici, te ukazao da ovakve aktivnosti predstavljaju dobar model za nastavak i produbljivanje saradnje između austrijskog i crnogorskog parlamenta.

Sobotka je takođe pohvalio izuzetno uspješnu saradnju koju su dvije zemlje ostvarile tokom pandemije Kovid 19, kao i u oblastima sajber bezbjednosti, borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja oružja.

- Što se tiče puta Crne Gore ka EU, on je istakao da će naša država, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana imati nedvosmislenu podršku Republike Austrije kako bi što prije postale članice velike evropske porodice naroda - dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim važnim temama, kao što su posljedice pandemije Kovid 19, ratna dešavanja na tlu Evrope, energetska kriza, klimatske promjene i brojnim drugim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 02:07