/ - FOTO: SKUPšTINA
12/07/2022 u 16:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: U istoriji naroda i država postoje datumi koji su sudbonosni za njihovu budućnost

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u ime Skupštine i u svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore čestitala je 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u ime Skupštine i u svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore čestitala je 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka.

"Na današnji dan sjećamo se dva značajna događaja koji obasjavaju istoriju naše države. Trinaestog jula 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno-pravno priznanje i 13. jula 1941. godine kada je naša zemlja prva u porobljenoj Evropi podigla opštenarodni ustanak protiv fašističkih okupatora i zapalila baklju borbe za slobodu na Starom kontinentu.

U istoriji naroda i država postoje datumi koji su sudbonosni za njihovu budućnost, ali rijetko koji kao 13. jul tako snažno objedinjava dva velika događaja i simbolizuje utemeljenje države i borbu protiv fašizma.

Iz tih razloga, ovaj dan ima naročit značaj za sve naše građanke i građane i u svima nama budi posebne emocije i ponos na naše pretke koji su stvarali državu i koji su se borili za slobodu kao vječnu i neprolaznu vrijednost čovječanstva.

Sa posebnim pijetetom podsjećam na ogromne žrtve koje su naši prethodnici podnijeli u Trinaestojulskom ustanku i odajem počast svim herojima palim za slobodu našeg naroda.

Ovaj veliki datum nas opominje da moramo biti spremni za izazove koje nosi vrijeme pred nama. Prije svega, to je borba za prava svakog pojedinca, za uzajamnu solidarnost, za društvo socijalne pravde, ali i za jednaku primjenu zakona i punu vladavinu prava.

Antifašizam i borba za slobodu ostaju neprolazne vrijednosti Crne Gore, isprepletene u uzvišenoj simbolici 13. jula, datuma koji nas obavezuje da nikad ne zaboravimo zaostavštinu naših predaka i da se potrudimo da budemo njihovi dostojni potomci, te da generacijama koje dolaze prenosimo svjedočanstvo o njihovom veličanstvenom podvigu i otporu.

Sa iskrenom željom da neprevaziđeni značaj 13. jula ostane zauvijek urezan u našim srcima, još jednom vam čestitam Dan državnosti i Dan ustanka.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:41