/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
27/05/2022 u 08:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Убиство Душка Јовановића мора добити коначан судски епилог

Пропуштено вријеме од овог гнусног злочина, као и неадекватан одговор институција, остају болна опомена Црној Гори, казала је она

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић обратила се јавности поводом осамнаест година од убиства главног и одговорног уредника листа „Дан“ Душка Јовановића, наводећи да оно мора добити коначан судски епилог.

-Пропуштено вријеме од овог гнусног злочина, као и неадекватан одговор институција, остају болна опомена Црној Гори да, у циљу демократизације нашег друштва, овај и слични немили догађаји морају имати суштински и коначан судски епилог- казала је Ђуровић.

Kао предсједница Скупштине Црне Горе, апелује на надлежне институције – Врховно државно тужилаштво и новог Главног специјалног тужиоца, да учине све како би се овај нељудски чин што прије расвијетлио и како би били кажњени они који су одузели живот Душку Јовановићу.

-Јасно је да без адекватног разрјешења овог случаја не може бити ни истинске слободе медија и новинара у Црној Гори, па самим тим неће моћи бити остварен видљив напредак у  успостављању владавине права, што је један од захтјева наших европских партнера и наша обавеза и на унутрашњем и на међународном плану. Само суштинским и одлучним дјеловањем на пољу заштите и пружања сигурности новинарима и медијима можемо смањити нападе којима су они и данас изложени- казала је Ђуровић.

Подсјећа да је Скупштина Црне Горе у децембру 2021. године усвојила измјене Kривичног законика којима је прописана јача кривичноправна заштита новинара, и то сматра великим напретком у регулисању и побољшању њиховог статуса.

Вјерује да су ове измјене први важан корак који ће допринијети јачању безбједности новинара, као и смањивању аутоцензуре која се често дешава као посљедица несигурног амбијента за рад медијских посленика.

-Пут до истине у Црној Гори никада није био лак, а за слободну ријеч давало се много, некад и живот. Нема слободе медија док се у потпуности не разријеше случајеви напада на новинаре и док се не процесуирају сви одговорни. Без тих предуслова ни Црна Гора се неће моћи даље изграђивати као демократско друштво, нити ће моћи да направи потребне искораке у процесу европских интеграција. Цијело црногорско друштво има обавезу да ради на стварању одговорне и безбједне државе, у којој ћемо се сви осјећати слободно- закључила је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:53