Danijela Đurović / - FOTO: IGOR ŠLJIVANčANIN
11/07/2022 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Veze Crne Gore i Bugarske više su od prijateljskih i savezničkih

Osim naše neupitne podrške EU putu Crne Gore, očekujem da ćemo uspostaviti pragmatičniju saradnju u oblastima ekonomije, turizma, obrazovanja, kulture, kazala je Đurović

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sastala se danas sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. 

Ističući da dvije države imaju kontinuirano prijateljske i sadržajne odnose, predsjednica Đurović je ocijenila da, dodatno, posjeta predsjednika Radeva predstavlja potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja ka daljem jačanju ukupne saradnje.

- Na tom putu dvije države snažno spaja usmjerenost na iste vrijednosti, budući članice Alijanse, Crna Gora i Bugarska su i nedvosmisleno usmjerene ka evropskoj perspektivi - ocijenila je predsjednica Đurović. 

Kako se u saopštenju navodi, predsjednica je potvrdila da postoji čvrsto opredjeljenje da u narednom periodu do kraja budu sprovedene reformske aktivnosti kako bi na kvalitetan način bio završen proces pristupnih pregovora, pa naglasila da je u tom pravcu pokrenut potreban dijalog kako bi se došlo do važnih imenovanja u pravosuđu, budući da postoji jasna svijest da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformama i da je cilj da u što kraćem roku budu ispunjena mjerila za poglavlja 23 i 24.

Đurović je ukazala na prioritet i važnost evropske agende Crne Gore, te osvrnuvši se na specifičnost širih geopolitičkih dešavanja, ali i unutrašnjih prilika u zemlji, ocijenila da se ne bi smjelo dozvoliti da „nestabilnosti na domaćoj političkoj sceni na bilo koji način ugroze jedinstvenu istorijsku šansu da Crna Gora postane prva naredna EU članica, svakako isporučivši tražene rezultate”.

Ocjenjujući da su veze Crne Gore i Bugarske više od prijateljskih i savezničkih, i da su ne samo zasnovane na evropskim perspektivama, već duboko utemeljene na zajedničkim vjekovnim istorijskim i kulturnim prožimanjima, predsjednik Radev je konstatovao da je obaveza „ispuniti amanet onih koji su bili prije nas, i ovakve odnose dalje graditi, jačati i osnaživati”.

- Osim naše neupitne podrške EU putu Crne Gore, očekujem da ćemo uspostaviti pragmatičniju saradnju u oblastima ekonomije, turizma, obrazovanja, kulture. Ovakva nastojanja su isključivo usmjerena na postizanje rezultata, koji bi bili u interesu građana -  kazao je Radev.

Predsjednik je ocijenio da upravo parlamentarna saradnja treba da bude polazna osnova, čime bi bili garantovani adekvatni pravni okviri za uspostavljanje svih daljih veza, te pozdravio funkcionisanje i rad grupa prijateljstva dva parlamenta.

On je upoznao predsjednicu Đurović sa društveno političkim prilikama u Bugarskoj, pa naglasio da je Bugarska kao članica EU spremna da u potpunosti pruži političko – ekspertsku pomoć Crnoj Gori u pristupnim procesima i podijeli sva iskustva koja bi našoj zemlji mogla biti od pomoći.

Sagovornici su se saglasili da je posebna vrijednost, koja garantuje sigurnost i na kojoj treba insistirati, snaga institucija i u tom smislu institucionalna memorija koja počiva na jakim administrativnim institucionalnim kapacitetima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:08