Џуди Рајзинг Рајнке / IVAN PETROVIC IPE
12/03/2022 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џуди Рајзинг Рајнке: Јединство је наша снага: подршка слободи Украјине

Све док предсједник Путин наставља рат који је изабрао против Украјине, Сједињене Државе ће, заједно са нашим савезницима и партнерима широм свијета, наставити да подржавају украјински народ који брани своју земљу са храброшћу која надахњује свијет

Ово је опасан тренутак за Европу и за слободољубиве људе широм свијета. Покренувши унапријед смишљен, ничим неизазван и неоправдан напад на народ Украјине, Владимир Путин је такође починио напад на принципе који подржавају глобални мир и демократију. Један од тих фундаменталних принципа је право сваке државе да одреди властити курс и изабере своје савезе. Предсједник Путин, потпомогнут Лукашенковим режимом у Бјелорусији, настоји да то право, употребом силе, одузме украјинском народу. Овај сукоб може имати велики утицај и на Црну Гору јер ће и њена безбједност бити угрожена ако Путин настави кампању поткопавања европске безбједности.

Сједињене Државе позвале су Русију да прекине агресорски рат против Украјине и одабере пут дипломатије. Али, све док предсједник Путин наставља рат који је изабрао против Украјине, Сједињене Државе ће, заједно са нашим савезницима и партнерима широм свијета, наставити да подржавају украјински народ који брани своју земљу са храброшћу која надахњује свијет. Као резултат досад незабиљежене глобалне координације санкција, Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Европска унија, Јапан и Канада искључиле су одабране руске банке из SWIFT система размјене порука и наметнуле рестриктивне мјере Руској централној банци. Предсједник Џо Бајден најавио је свеобухватне финансијске санкције и строгу контролу извоза који ће наштетити и руској и бјелоруској економији, финансијском систему и приступу технологији, и тиме умањити њихову способност да воде рат.

Похваљујемо Црну Гору што се придружила строгим санкцијама ЕУ, пружању хуманитарне и безбједносне помоћи, те што је затворила свој ваздушни простор за руске авионе. Црна Гора такође стоји чврсто уз Украјину, изражавајући солидарност и осуђујући агресију Москве у разним међународним форумима. Истовремено, очекујемо од свих политичких лидера и лидера цивилног друштва у Црној Гори, важном савезнику у НАТО-у, да недвосмислено осуде рат који је Путин изабрао у Украјини. Ово је цивилизацијско питање, избор између слободе и угњетавања.

Осим економских казни, Бајденова администрација је у протеклој години додијелила милијарду долара безбједносне помоћи Украјини како би помогла храбрим људима Украјине у одбрани своје земље. Сједињене Државе су спремне да одбране сваки педаљ територије земаља НАТО-а, а НАТО савезници су такође додали своје снаге и способности да учврсте нашу колективну одбрану кроз допринос НАТО снагама за брзи одговор како бисмо ојачали нашу заједничку безбједност на источном крилу.

Људи на Западном Балкану превише добро знају посљедице сукоба. Не смијемо допустити Русији да искористи рат који је изабрала да заустави напредак земаља овог региона. Русија се не води ониме што је у вашем најбољем интересу. Будућност Црне Горе је у Европи као пуноправне чланице Европске уније. У ту сврху, императив је да црногорски политички лидери предузму потребне кораке како би деблокирали кључне институције, као што је парламент, у овом критичном тренутку за будућност Европе – не само како би осигурали да Црна Гора може да испуни обавезе према НАТО-у и узајамној самоодбрани, већ и да убрза свој напредак у процесу приступања ЕУ.

Суочени с једним од најозбиљнијих изазова за европску безбједност и демократске идеале од Другог свјетског рата, Сједињене Државе и наши савезници и партнери удружили су се у солидарности. Предсједник Путин није успио да поткопа наше заједничко увјерење у темељно право суверених држава да бирају своју судбину и своје савезнике. Предсједник Путин неће успјети да избрише поносну украјинску нацију. У сукобу демократије и аутократије, суверенитета и потчињавања, нема дилеме: слобода ће превладати.

Џуди Рајзинг Рајнке, америчка амбасадорка

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 14:12