Европска комисија / - илустрација
22/10/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК: Ниjе провjеравано има ли дуплих бирача

Надлежни органи мораjу темељно истражити наводе о двоструко регистрованим бирачима у jедноj или више земаља у региону, наводи се у извјештају

Европска комисиjа (ЕК) упозорила jе црногорске власти да ниjе спроведена свеобухватна ревизиjа бирачког списка да би се повећало повjерење jавности у ту евиденциjу. У извjештаjу ЕК о Црноj Гори наводи се да ниjе реализована ни теренска провjера везано за уписане у Бирачки списак.

- Надлежни органи мораjу темељно истражити наводе о двоструко регистрованим бирачима у jедноj или више земаља у региону.

Уставни суд jе у новембру 2020. године утврдио да jе прописани резиденциjални услов за остваривање бирачког права на локалним изборима 'наjмање шест мjесеци приjе дана избора' неуставан и поништио jе такву одредбу из Закона о избору посланика и одборника - наводи се у Извjештаjу.

У децембру 2020. године, како се истиче, Скупштина jе основала нови Одбор за свеобухватну изборну реформу, са мандатом да предложи законодавне реформе прво до краjа jуна 2021. године, а потом jе рок за рад продужен до краjа 2021.

У маjу 2021. године, три посланика ДПС-а обуставили су учешће у раду Одбора, а преостала четири посланика опозициjе су напустила Одбор у jуну. Три организациjе цивилног друштва (ОЦД) су позване да учествуjу.

- Истинска укљученост, снажна политичка посвећеност и воља за постизањем међустраначког консензуса била би потребна да Одбор испуни своjу амбициозну агенду - наводи се у Извjештаjу ЕК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 21:01