Crna Gora se uskladila sa odlukama EU / - FOTO: GOV.ME
05/12/2022 u 21:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK upozorava: Crna Gora i Sjeverna Makedonija da izdaju vize Kosovu kao trećoj zemlji

Komisija je naglasila da je usklađivanje s viznom politikom EU ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU

Sjeverna Makedonija i Crna Gora dobile su danas upozorenje od Evropske komisije (EK). Od njih je zatraženo da objasne zašto nisu uskladili viznu politiku sa politikom Evropske unije, odnosno zašto dozvoljavaju građanima trećih zemalja poput Kosova da ulaze na ove teritorije bez viza, iako ne bi trebalo, prenosi Albanijan post.

To piše u petom izvještaju EK o praćenju bezviznog režima iz Unije sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom, kao I sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Prema podacima EK, građani Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kube, Ekvadora, Turske, Katara i Kosova i Salvadora putuju bez viza u Sjevernu Makedoniju ili Crnu Goru, zbog čega EK u svojim preporukama naglašava da su ove dvije zemlje trebale da preduzmu mjere još prošle godine, ali nisu.

Kako su naveli, mjere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja Evropske unije čijim državljanima je potrebna viza za EU.

Komisija je naglasila da je usklađivanje s viznom politikom EU ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU.

- Neusklađenost sa viznom politikom EU može da dovede do porasta neregularnih dolazaka i to bi trebalo da se rješava kao prioritetno pitanje sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana, navodi EK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:08