Са конференције за новинаре / -Иван Петровић Ипе
17/01/2022 u 14:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕКСКЛУЗИВНО: Платформа мањинске владе - грађанска држава и реформе

Портал Дана је имао увид у платформу Коалиције "Црно на бијело" за концепт мањинске владе, која ће бити понуђена политичким субјектима у Црној Гори

Коалиција "Црно на бијело" предложила је на данашњој конференцији за новинаре модел мањинске владе у којој, како је казао лидер Грађанског покрета УРА и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, не би било мјеста за Демократски фронт и Демократску партију социјалиста.

Коалиција "Црно на бијело" припремила је и платформу мањинске владе који портал Дана објављује интегрално. Могуће је да дође, у разговорима са партијама, до одређених промјена у платформи.

Поштујући све разлике које постоје међу субјектима поптисницима ов платфроме, сматрајући да је крајње вријеме да због европске перспективе и европског животног стандарда удружимо све наше кадровске и интелектуалне потенцијале ми потписници ове платформе дефинишемо сљедеће програмске и политичке приоритете:

1. Закон о преиспитавању поријекла имовине;

2. Темељни уговор;

3. Избор преосталих чланова Тужилачког савјета (4 из реда угледних правника и 1 НВО);

4. Договор око ибора ВДТ-а и СДТ-а;

5. Избор предсједника Управног суда;

6. Избор предсједника Врховног суда;

7. Избор троје судија Уставног суда;

8. Избор 4 члана Судског савјета;

9. Преиспитивање свих уговора и аката који угрожавају уставно одређење Црне Горе као еколошке државе;

10. Реформа изборног законодавства уз циљ обједињавања свих локалних избора у једном дану;

11. Отворени БАЛКАН - перспективе и могућности;

12. Просторни план развоја Црне Горе 2022 - 2040;

13. Гувернер и Савјет Централне банке;

14. Предсједник и чланови Државне изборне комисије;

15. Закон о АНБ -у - реформа службе, почетак;

16. Реизбор чланова савјета и извршних директора регулаторних АГЕНЦИЈА које бира Скупштина Црне Горе;

17. Реформа државне управе уз преиспитивање именовања по дубини;

18. Унапређење преговарачких структура и динамизација преговора са ЕУ;

19. Дефинисање јасних здравствених мјера у борби против COVID-а и атрактивна кампања за процес вакцинације;

20. Разговори са домаћим и страним инвеститорима уз најаву чврстих и стабилних партнерских односа у циљу динамизације економског развоја земље;

21. Ефикаснији рад парламента, уз ревизију и усвајање закона који су тренутно на чекању;

22. Одлагање избора у Беранама и Улцињу за мај/јун 2022.

Полазећи од чињенице да се Црна Гора налази у политичкој, институционалној и здраственој кризи, да је напредак друштва паралисан због изражених националних, етничких, вјерских, политичких и социо – економских подјела проевропске политичке снаге закључују ЕВРОПСКУ ПЛАТФОРМУ како би објединили знање, искуство и енергију и дали кључни допринос да Црна Гора постане наредна чланица Европске уније

1. НЕЗАВИСНА И СУВЕРЕНА ЦРНА ГОРА

Посвећени смо поштовању Устава Црне Горе као демократске, независне и суверене државе. Само демократска, праведна и правна држава независних и јаких институција може и мора бити вјечна.

2. ЦРНА ГОРА – ГРАЂАНСКА ДРЖАВА

Грађански концепт државе је један од темеља на којима она почива. Црна Гора мора бити држава једнаких шанси за све, без дискриминације по било ком основу.

3. ЕВРОПСКА ЦРНА ГОРА – ЕВРОПСКИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

Црна Гора мора бити држава развијене економије и европског животног стандарда. Независтан, деполитизован и модеран образовни систем, као и стабилан и развијен здраствени стандард су кључни стубови сваке развијене европске државе. Најважнији друштвени и политички приоритет Црне Горе јесте чланство у Европској унији.

4. ЦРНА ГОРА ДИО ЕВРОАТЛАНСКЕ ПОРОДИЦЕ

Поносни смо на чланство у НАТО савезу и посвећени одговорном спровођењу свих међународно преузетих обавеза, јачању сарадње са НАТО савезницима и приоритетном реализовању свих реформи у оквиру колективног система безбиједности. Спољна политика Црне Горе мора у потпуности бити усклађена са спољном поилитиком ЕУ.

5. ЦРНА ГОРА – ДРЖАВА ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Посвећени смо изградњи јаких и независних институција са циљем успостављања правне државе. Бескомпромисна борба против корупције и организованог криминала морају бити у фокусу дјеловања како би се постигао јасан напредак у преговарачким поглављима са еу.

6. ЕКОЛОШКА ЦРНА ГОРА

Црна Гора је Уставом дефинисана као еколошка држава и по томе смо јединствени у свијету. Посвећени смо развоју нашег друштва у складу са принципима одрживог развоја и зелене економије како би у пракси били успјешан примјер истински еколошки одговорне државе.

7. ПОМИРЕНА ЦРНА ГОРА

Црна Гора је деценијама уназад земља коју оптерећују различите националне, вјерске, политичке, етничке и бројне друге подјеле. Црна Гора мора бити држава гдје ће сви грађани имати једнака права, али и држава у којој се неће спроводити реваншизам по било ком основу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:10