Јевто Ераковић / Фото. Архива, ДПС
10/05/2022 u 13:43 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ераковић: ДПС се вратио на власт, чинимо двије трећине актуелне већине

Ми у процесу подршке мањинској влади имамо кључну улогу и инсистираћемо да контролишемо процесе који пресудно утицу на профилацију државе, казао је Ераковић

Потпредсједник и посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Јевто Ераковић казао је у интервјуу за "Дан" да ДПС чини двије трећине актуелне парламентарне већине и да се вратио на власт, али да пуни повратак очекују у наредној влади, у којој ће ДПС, како вјерује, бити стожер који ће водити унутрашњу и спољну политику.

Наводи и да је влада Дритана Абазовића добила њихово повјерење да би одблокирала Црну Гору и вратила је на европски пут.

Изабрана је нова влада, на челу са лидером ГП УРА Дританом Абазовићем. Kоји су ваши први утисци о новој извршној власти и мислите ли да ће помирити подијељену Црну Гору или ће, пак, продубити подјеле?

image
ФОТО: Лазар Ружић

Ова влада је добила повјерење да би одблокирала Црну Гору и вратила је на европски пут. Није, дакле, ствар у утисцима, него у јасно дефинисаним циљевима. Док буде радила на њиховом остваривању имаће и нашу пуну подршку.

Већ кад је бирана упозорио сам, и то ћу сада поновити, да ријечи и заклињања неће бити довољни. Укривања и маскирања више нијесу могућа. Сваки покушај релативизације или осујећивања ових циљева – зауставићемо. И на крају, једина влада која је у пуном капацитету могла да постигне наведене циљеве јесте политичка влада. То је једино право рјешење за Црну Гору. Надам се да ћемо бар за годину дана имати довољно мудрости да направимо такав корак.

Што се подјела тиче, толико су укоријењене и толико дохрањиване да није реално да ће сада, одједном, нестати. То није посао само влада, ове и сваке друге, него читавог друштва. Свако од нас треба да допринесе бољем разумијевању у друштву. Тек тако ћемо направити кораке напријед.

Судска истина неће нигдје побјећи

Свако је невин док се не докаже супротно, али јесте ли изненађени хапшењем Весне Меденице, која је годинама била на челу црногорског правосуђа?

Сагласан сам са Вама да је свако невин док се не докаже супротно.

Међутим, изненађивање или одушевљавање нијесу категорије у којима се о овим стварима разговара. По мом суду, то је крајње неприхватљиво.

Рекао бих и да је кључно важно, а то јасније видимо у ситуацијама као што је ова, да примјена закона буде сасвим независна од атмосфере коју диктира популизам.

Меденица је ухапшена због сумње да је починила два кривична дјела – стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја. Уколико је ово истина, може ли се рећи да је криминал свеприсутан у Црној Гори?

Судска истина, каква год да буде, неће нигдје побјећи. Биће прилике да је коментаришемо онда када је чујемо. Независно од тога – не вјерујем да је криминал присутнији у Црној Гори него у многим другим државама. Свеједно, против њега се морамо борити, независно од тога како и колико то раде други.

Враћа ли се ДПС са мањинском владом на власт, то јесте на позицију одлучивања?

Суштинско питање није ко је на власти, него – куда иде ова земља. Тек када то ријешимо имаће смисла и да се питамо колико ко од политичког колача захвата и што са њим чини.

Политички, економски, институционално, ми смо данас у далеко горој ситуацији него прије. Тога морамо бити свјесни на свим странама политичког спектра, као и медији и сви који промишљају стварност.

Постављати права питања и тражити на њих ваљане одговоре услов је опстанка Црне Горе као савременог друштва. ДПС у процесу подршке мањинској влади има кључну улогу и инсистираћемо да контролишемо процесе који пресудно утичу на профилацију државе и темеље друштва.

Ипак, да вам одговорим конкретно: дефиниција власти јесте да власт чине они који подржавају Владу, односно, парламентарна већина је та која одређује, кроз своје дјеловање у парламенту и подршку Влади, кључне правце развоја једне земље. У овом случају, ДПС чини двије трећине актуелне парламентарне већине. Дакле, да – Демократска партија социјалиста се вратила на власт. Ипак, пуни повратак очекујемо у наредној влади, чији ће ДПС бити стожер који ће водити унутрашњу и спољну политику.

Због чега се одлажу локални избори за јун и је ли паметан потез одлагати изборе у општинама у којима су у јуну требали да буду одржани пријевремени избори?

Одбор за свеобухватну изборну реформу, због политичког амбијента и познатих опструкција и проблема, није завршио посао. Хајде да поставимо питање овако: да ли је паметно да из избора у изборе идемо са поновљеним проблемима? Да ли то нагриза идеју демократије и важности избора у Црној Гори? Kолика је цијена тог опадања вјере у стварну снагу грађанина који гласа? Проблем и суштина, дакле, много су већи и дубљи од пуког "сељења" датума избора. У складу с тим треба да буде и наше ангажовање.

Постоје бројна мишљења да ДПС планира да се реформише и из својих редова избаци људе који се вежу за бројне афере из претходног периода. Да ли је то истина?

Вођење кадровске политике ДПС-а постало је, чини се, омиљена дисциплина у нашем друштву. Неки су и профитирали на обећању како ће бити у прилици да смјењују и постављају у ДПС-у. Kао што видите, та су "обећања" била тек отровно хвалисање. Избацивања, чистке, гвоздене метле...нијесу категорије у којима размишљамо. При крају смо генерацијске смјене у партији. Kорак по корак, млади људи преузимају дио по дио одговорности за функционисање партије, а сјутра и друштва у 21. вијеку. То је захтјеван и озбиљан посао. У завршници смо, али процес још траје. Трајаће још неко вријеме. Нећу да лицитирам временом, али сам сигуран да ћемо урадити све што је потребно да бисмо били политички и лидер сваке друге врсте у Црној Гори.

Такође, постоје спекулације да унутар ваших редова има неслагања, то јесте двије политичке струје... Kако то коментаришете?

Та је прича већ толико раубована да не заслужује озбиљнију експликацију. Да је свако ко је, погрешно, најављивао раздоре у ДПС-у од 1998. године наовамо сваки тај пут ставио само по еуро у неку замишљену касу, то би данас била једна од пунијих каса овдје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:59