Gabriel Eskobar / Foto: Stejt Department
05/08/2022 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Eskobar: SAD podržavaju vladu koja je fokusirana na EU, NATO i borbu protiv korupcije

Američki zvaničnik je na virtuelnom brifingu za novinare najavio da će uskoro posjetiti naš region

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Ekobar rekao je da u Crnoj Gori podržavaju svaku vladu koju je fokusirana na evropsku agendu i članstvo u NATO i posvećena jačanju vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Eskobar je na virtuelnom brifingu za novinare najavio da će uskoro posjetiti naš region i naglasio da neće biti nemira u Bosni i Hercegovini.

"Međunarodna zajednica složna je u tome da sačuva mir u toj državi", naveo je američki zvaničnik pozivajući sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da naruše mir. 

On je rekao da SAD podržavaju rad Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i odluke u vezi izborne legislative- 

Eskobar je rekao da su zemlje regiona zapadnog Balkana važan partner SAD, te da je bitno da su se sve zemlje regiona na međunarodnim forumima o ruskoj agresiji izjašnjavale u koordinaciji sa američkom vladom.

Pohvalio je humanitarnu pomoć država regiona koja je upućena Ukrajini, ističuči da je početak pristupnih pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju važan iskorak. 

Američki zvaničnik je rekao da se zalaže za implementaciju svih sporazuma koji su postignuti između Srbije i Kosova, uključujući zajednicu srpskih opština. "Važno je da obje strane ostanu posvećene preduzetim obavezama", naglasio je Eskobar. 

On nije želio da komentariše rad Specijalnog suda u Hagu, ističući da SAD podržavaju sud i ostvarivanje pravde za sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije. 

"Za sva specifična pitanja, međutim, treba se obratiti sudu", naveo je Eskobar. 

Govoreći o sjeveru Kosova, on je rekao da se mora naći model kakav postoji u Evropi, ali da se ni u kom slučaju ne može govoriti o stvaranju neke države u državi. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
10. avgust 2022 17:32