Габријел Ескобар / Foto: GOV.RS
29/10/2021 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Вршили смо притисак на црногорску делегацију, обећали су договор

Истакли смо забринутост због ДФ-а и они су признали да ће сваки члан владајуће коалиције заступати чланство Црне Горе у НАТО, казао је он

Москва и Пекинг се активно супротстављају западној интеграцији Западног Балкана, ширећи дезинформације и користећи рањивост да би скренули земље региона са њихових демократски изабраних путева, поручио је замјеник помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања Стате департмента Габријел Ескобар.

Истовремено, додао је Ескобар у јучерашњем извјештају члановима Конгреса САД, Русија и Кина праве економско и политичко упориште у Европи, преноси Косово онлајн. 

- Русија користи као оружје своје енергске капацитете да би приморала политичаре, подстакла корупцију и зауставила потенцијал раста. Народна Република Кина такође ради на проширењу свог утицаја у критичној инфраструктури и путем економске присиле. Не можемо им дозволити да успију - рекао је Ескобар.

Екобар је објаснио да Кремљ има „значајну мрежу за ширење дезинформација и пропаганде“ која активно ради на Западном Балкану.

- Блиско сарађујемо са партнерима у ЕУ и НАТО како бисмо им помогли да идентификују те пријетње за њихов изборни и медијски простор- додао је он. 

Према његовим ријечима, Сједињене Државе су пружиле преко 2,4 милијарде долара помоћи региону у протеклој деценији, а само у фискалној 2021. години издвојено је преко 145 милиона долара за помоћ Западном Балкану на његовом европском путу.

Ескобар је у свом обраћању пред члановима поткомитета казао да је партнерство САД са Црном Гором „партнерство са земљом, њеним народом и њиховим демократским институцијама, а не са било којом политичком партијом“.

Додао је да је америчка администрација спремна да ради са свим црногорским партнерима „који дијеле визију суверене, инклузивне, демократске земље“ и која напредује у неопходним реформама „као аспирант за чланство у ЕУ, држећи своја свечана обећања као чврсти савезник у НАТО“.

image

Ескобар и Абазовић

Foto: Rade Koprivica

- Ово се може унаприједити кроз инклузивни дијалог, који укључује и цивилно друштво и који је фокусиран на циљеве који уједињују грађане Црне Горе – мир, демократски напредак, економски развој – прије него на политику идентитета и националистичку реторику која их дијели - рекао је Ескобар.

На питање шта америчка администрација чини како би осигурала да се црногорска Влада држи зацртаног пута ка Европској унији и обавеза ка НАТО, с обзиром на утицај проруског Демократског фронта, Ескобар је казао да је прошле седмице црногорска делегација посјетила Вашингтон, те да је америчка страна извршила притисак да Подгорица задржи проевропски курс.

- На свим састанцима смо добили увјеравање да ће се њихова влада држати договора. Уз то, истакли смо нашу забринутост због Демократског фронта и они су признали да ће сваки члан владајуће коалиције заступати чланство Црне Горе у НАТО, наставити да подржава независност Косова и наставити да спроводи политику европских интеграција- закључио је он, најављујући да ће током посјете Западном Балкану у новембру, посјетити и Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:29