Страни медији о „Пандора папирима” и Ђукановићу / - PC
19/11/2021 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ тражи темељну истрагу о „Пандора папирима”

Састанку 2.децембра предсjедаваће предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и Владимир Билчик, у име делегациjе Европског парламента

Нацрт декларациjе Парламентарног одбора за стабилизациjу и придруживање Европске униjе и Црне Горе (ПОСП) садржи оцjену  да jе остварен ограничени напредак у борби против корупциjе и организованог криминала, коjи су, како се наводи, и даље доминантни у многим областима, а тражи се и да Црна Гора детаљно испита аферу „Пандора папири”. Нацрт jе подиjељен члановима овог заjедничког тиjела црногорског и Европског парламента, уочи састанка ПОСП коjи jе наjављен за 2.децембар, а Портал РТЦГ обjављуjе наjзанимљивиjе дjелове.

Састанку 2.децембра предсjедаваће предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и Владимир Билчик, у име делегациjе Европског парламента. 

– Изражава жаљење што, према извjештаjу Европске комисиjе о Црноj Гори из 2021.године, ниjе остварен напредак у области правосуђа и што стагнира спровођење кључних правосудних реформи. Констатуjе да Скупштина до сада ниjе била у могућности да обезбиjеди потребну двотрећинску већину за важна именовања у области правосуђа, позива на политичку посвећеност како би се деблокирале и даље неспроведене реформе – пише у нацрту ове декларациjе.

Констатуjе се да jе остварен ограничени напредак у борби против корупциjе и организованог криминала, коjи су и далjе доминантни у многим областима, поздравља се организовање прве Скупштине грађана 4. новембра од стране Скупштине Црне Горе, у сарадњи са Европским парламентом, на тему креирања антикорупциjских политика.

– Апелуjе на црногорске надлежне институциjе да унаприjеде одговор кривичног правосуђа на корупциjу на високом нивоу и да покрену темељне истраге о свим злоупотребама коjе су откривене „Пандора папирима”, у складу са извjештаjем Европског парламента од 21. октобра 2021. године – наводи се у декларациjи.

Подсjетимо, Европски парламент 21.октобра усвоjио jе Резолуциjу о „Пандора папирима”, у коjоj jе критикован и предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, и позвао на покретање темељних истрага. Мрежа истраживачких новинара открила jе у октобру да су Ђукановић, и његов син Блажо, формирали трастове на офшор дестинациjама. 

Такође, у нацрту декларациjе ПОСП похваљуjе се Црна Гора због, како се наглашава, посвећености, активног учешћа и конструктивне улоге у регионалноj сарадњи и регионалним инициjативама.

– Похваљуjе потпуну усклађеност са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком Европске униjе и активно учешће у мисиjама Европске униjе у оквиру Заjедничке безбjедносне и одбрамбене политике. Поздравља напредак и посвећеност Црне Горе међународноj полициjскоj сарадњи, коjа jе додатно оjачана споразумом са Фронтексом по питању управљања границама и хватања у коштац са прекограничним криминалом, криjумчарењем дрога и оружjа, трговином људима и тероризмом – наводи се у декларациjи. 

Како се истиче, констатуjе се негативан утицаj пандемиjе Ковида 19 на црногорску економиjу коjа зависи од туризма, али и позитивне трендове опоравка након успjешне туристичке сезоне 2021. године.

– Похваљуjе финансиjску помоћ ЕУ без преседана и испоруку вакцина Црноj Гори током пандемиjе, наглашава важност смањења незапослености, повећања конкурентности и диверзификациjе привреде и позива власти да на наjбољи начин искористе доступну претприступну финансиjску помоћ Европске униjе, подсjећа на значаj промишљене макроекономске и фискалне политике с обзиром на висок jавни дуг – пише у тексту декларациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

20. april 2024 14:57