СКУПШТИНА ЦГ / - СКУПШТИНА ЦГ
22/11/2021 u 13:47 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ево шта обухвата Платформа опозиције, понуда за излаз из политичке и институционалне кризе

Како незванично објашњавају из опозиције за "Дан", стални и интензивни политички сукоби међу политичким партијама не доприносе смиривању ситуације и рјешавању нагомиланих друштвених проблема него их додатно продубљуј

Портал Дан имао је увид у платформу коју је направила опозиција а која је понуда остатку парламентарне већине за излаз из политичке и институционалне кризе. Како незванично објашњавају из овог политичког савеза за "Дан", реконструкција више не долази у обзир и надају се договору око нове владе. Ради се о првој верзији платформе која може, како је најављено, бити дограђивана и мијењана.

Платформу преносимо интегрално: 

ЗА РАЗУМ И ПРАВДУ

ЗА СТАБИЛНУ САДАШЊОСТ И ИЗВЈЕСНУ БУДУЋНОСТ

ЗА ГРАЂАНСКУ ЦРНУ ГОРУ

Дубока друштвена подијељеност коју је проузроковала актуелна власт произвела је изразиту политичку нестабилност која неминовно доводи и до социјалног, економског и институционалног хаоса на нивоу државе. 

Стални и интензивни политички сукоби међу политичким партијама не доприносе смиривању ситуације и рјешавању нагомиланих друштвених проблема него их додатно продубљују.

Све снажније и отвореније активности екстремних десних структура које промовишу антиевропску политику национализма, великодржавних пројеката и ревизије антифашистичке прошлости, глорификујујући пресуђене ратне злочинце не уважавајући пресуде међународних судова, нарушујући мултиетнички склад, креирајући атмосферу нетрепељивости према мање бројним народима, угрожавају суштину грађанског и демократског друштва. 

Европске интеграције Црне Горе и испуњавање обавеза које произилазе из овог процеса су заустављене, а економско-социјални амбијент се погоршава из дана у дан што из разлога објективне природе, што због недовољне функционалности државних органа и институција, које би требало да се баве заштитом и унапрјеђењем стандарда грађана и растом привреде.

Забрињавајуће незнање, политички реваншизам, непотизам, јачање партитократије, злоупотреба власти и неискуство у обављању важних државних послова представљају велику опасност за друштво, сваког појединца и породицу. Само грађанска и Европи окренута Црна Гора је оно што нам гарантује просперитет и достојан живот.

Протести по различитим основама постају свакодневна појава, као израз губитка повјерења у институције и њихову способност да адекватно штите права и пруже квалитетан одговор на интересе и потребе грађана.

Све израженији тренд мијешања и утицаја других држава на унутрашња питања суверене Црне Горе и поједине политичке актере, не доприноси смиривању тензија, јачању одговорности и функционалности државних органа, већ продубљивању разлика и погоршању међународне репутације Црне Горе. 

Нужно је фокусирање на пријеко потребне реформске политике у борби за економски опоравак земље, владавину права и сузбијање корупције и организованог криминала.

Свјесни одговорности у односу на актуелни друштвени и политички тренутак и чињенице да се држава и друштво налазе на важној политичко-вриједносној прекретници, политичке партије које се залажу за Црну Гору у којој су сви грађани равноправни, без обзира на вјеру, нацију, поријекло или било које друго лично својство, објављују:

ЗАЈЕДНИЧКУ ПЛАТФОРМУ ЗА ГРАЂАНСКИ КОНСЕНЗУС

К Р О З   П О Л И Т И Ч К И  Д И Ј А Л О Г

Циљ политичког дијалога је да се постигне договор и грађански консензус  у складу с европским стандардима о фундаменталним вриједносним принципима, питањима од значаја за обезбјеђивање функционисања државе и европску перспективу Црне Горе. 

Црне Горе, као минимума политичке сагласности за даљи демократски развој државе, и то на сљедећим основама: 

а. грађанског и секуларног уређења државе; 

б. поштовању људских права, националних и вјерских осјећања и посебности;

ц. унапријеђењу мултиетничког склада и укључивању представника мање бројних народа у процесима одлучивања;

д. антифашизма и противљења историјском ревизионизму;

е. неупитности европске перспективе и чланства у НАТО;

ф. неопходних демократских реформи;

г. борбе против организованог криминала и корупције.

Политички дијалог је неопходно усмјерити на рјешавање кључних питања и изазова који су услов даљег европског пута државе, а односе се на:

а. Договор о успостављању конструктивног приступа и коректне политичке комуникације међу политичким актерима;

б. Договор око избора носилаца највиших правосудних функција (ВДТ, Судски савјет, Уставни суд) у складу са Уставом Црне Горе;

ц. Договор о успостављању одговорних и функционалних државних органа и институција и законитом поступању и функционисању (Влада, Скупштина, судство, тужилаштво...);

д. Договор о даљој реформи изборног законодавства.

Политички дијалог подразумијева и покушај да се обезбиједи договор око кључних економско-социјалних питања који би, пожељно, резултирао и усвајањем Плана развоја Црне Горе, што је и наша Уставна обавеза.

Циљ политичког дијалога је да се око наведених тема обезбиједи потребан ниво консензуса у Парламенту чије је рјешавање предуслов да земља крене напријед и изађе из политичке и институционалне блокаде.

Наведени консензус, као исказ подршке од најмање двије трећине подршке посланика у Парламенту омогућио би да се разријеше крупни изазови пред којима се држава налази. Овакав европски консензус кроз дијалог нам препоручују и снажно сугеришу и наши западни партнери (ЕУ и САД) у својим бројним документима. 

Увјерени смо да таква, европска врједносна већина у Парламенту постоји, будући да је то потврђено и поводом скорашњих парламентарних гласања око неких фундаменталних политичких принципа која се тичу питања суочавања са блиском прошлошћу и наших европских и међународних обавеза.

Ријешавањем ових крупних отворених питања омогућило би Црној Гори да превазиђе велике подјеле и проблеме и настави кретање према ЕУ.

Сматрамо да  је политички дијалог неопходно започети што прије на највишем нивоу руководстава парламентарних партија.

Позивамо и све остале парламентарне партије и све посланика који дијеле ове вриједности да приступе Платформи и учествују у овом пријеко потребном политичком дијалогу за очување и даљу надоградњу вриједности грађанске Црне Горе.

Демократска партија социјалиста Црне Горе

Социјалдемократска Партија

Социјалдемократе Црне Горе

Бошњачка странка

Албанска алтернатива

Демократска унија Албанаца

Демократска партија

Форца

Либерална партија

ХГИ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:17