/ foto: srđa boljević
09/01/2023 u 10:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropa sad: Inicirati skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara

Imamo jasan stav koji vodi razrješenju krize i kao takav je apsolutno usaglašen sa državnim interesom i voljom ogromne većine građana Crne Gore, navode u saopštenju

Iz pokreta "Evropa sad" saopšteno je da nakon što su učesnici parlamentarne većine konstatovali da ne postoji dogovor o formiranjalu 44. Vlade, a pojedini lideri već isključili mogućnost nastavka pregovora, pozivaju poslanike crnogorskog parlamenta da postupe državnički i odgovorno-

- Te podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara, kako bi se u jednom danu održali predsjednički i parlamentarni izbori.

U međuvremenu je neophodno kompletirati Ustavni sud, kako bi se konačno ova važna sudska institucija u punom kapacitetu stavila u funkciju i tako spriječile brojne zloupotrebe poput onih kojima poraženi politički akteri već mjesecima blokiraju tranziciju vlasti u Podgorici.

U odnosu na ova dva pitanja, javnosti će biti jasno ko bježi od izbora i suda građana, te ko želi potencijalnim miniranjem dogovora oko Ustavnog suda da produži političku i institucionalnu agoniju, kako b uprkos ubjedljivim porazima nastavio da upravlja Podgoricom i Pljevljima- poručuju iz pokreta.

Kako navodem, pokret "Evropa sad" ima jasan stav koji vodi razrješenju krize i kao takav je apsolutno usaglašen sa državnim interesom i voljom ogromne većine građana Crne Gore.

- Zato apelujemo na hitno izglasavanje sudija Ustavnog suda i skraćenje mandata Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu, čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu- navode iz pokreta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:37