/ - SRDJAN BOLJEVIC
11/12/2022 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropa sad: Neglasanje za sudije Ustavog suda je protivno državnim interesima i evropskom putu Crne Gore

Pokret Evropa sad podjseća da je aktuelna 43. Vlada formirana uz podršku DPS-a “upravo sa zadatkom da deblokira institucije i dođe do “magičnog broja 49″

Nezadovoljavajući ishod večerašnjih razgovora o prevazilaženju institucionalne krize, a prije svega kroz izbor sudija Ustavnog suda, pokazao je da su ozbiljnost i odgovornost odavno ustupile mjesto politikanstvu i uskopartijskim kalkulacijama, ocijenili su iz Pokreta Evropa sad.

(FOTO) Živković: Nema dogovora, DPS neće glasati za sudije Ustavnog suda

-Umjesto da dokažu spremnost na kompromis i posvećenost državnim interesima, kao i odgovornost prema našem evropskom putu, narodni predstavnici u parlamentu su neslavno završili još jedan krug produbljivanja institucionalne krize i zamajavanja građana koji su im dali povjerenje- naveli su u saopštenju.

Pokret Evropa sad podjseća da je aktuelna 43. Vlada formirana uz podršku DPS-a “upravo sa zadatkom da deblokira institucije i dođe do “magičnog broja 49″, što je mantra koju smo mjesecima slušali kao ključno opravdanje za rušenje prve demokratske Vlade Crne Gore”.

Iz tog pokreta očekuju da “kreatori takvog narativa” konačno preuzmu odgovornost za, kako su naveli, debakl tog projekta, koji je Crnu Goru doveo u jednu od najvećih institucionalnih kriza.

-S druge strane, samo bi naivne začudio stav DPS-a da odbija izbor sudija Ustavnog suda, dok u isto vrijeme traži vanredne parlamentarne izbore, očigledno priželjkujući na državnom nivou ono što su, besmislenim ustavnim žalbama svojih saradnika i partnera, izazvali na lokalnom nivou u Podgorici, gdje uporno odbijaju da priznaju ubjedljivi poraz i omoguće tranziciju vlasti- istakli su u saopštenju.

Prema mišljenju Pokreta Evropa sad, suština takvog ponašanja je u pokušaju da se “potpuno obesmisle i blokiraju sve institucije Crne Gore”, a da se legitimitet, makar prividni, ostavi “predsjedniku DPS-a, koji odavno nije predsjednik svih građana, ako je ikad i bio”.

Nemaju, kažu, nikakvu dilemu da je krajnji cilj ovih opstrukcija produbljivanje krize u zemlji i nastavak, naglasili su, radikalizacije društvenog i političkog ambijenta, “u kome se upravo DPS najbolje snalazi”.

-Održavanje nelegitimne vlasti u Podgorici i nastavak funkcionisanja krnje tehničke Vlade, uz bježanje od vanrednih izbora, koji se bez Ustavnog suda očigledno ne mogu održati, pokazuju nespremnost političkih aktera, a prvenstveno DPS-a, da budu i djelima vjerni svom gromoglasnom zaklinjanju u zaštitu nacionalnih interesa i apsolutnu posvećenost evropskim integracijama- poručuju u saopštenju.

Krajnje je vrijeme, smatraju u Pokretu Evropa sad, da se poslanici trenutnog saziva Skupštine uozbilje i shvate značaj momenta u kome se Crna Gora nalazi.

-Pozivamo ih još jednom da na prvo mjesto konačno stave interese građana, a ne partija ili pojedinaca, te da kompletiranjem Ustavnog suda na sjutrašnjoj sjednici Skupštine omoguće razrješenje svih eventualnih pravno-političkih nedoumica, uključujući tranziciju vlasti u Podgorici, ustavnost predloženih izmjena Zakona o predsjedniku i vanredne parlamentarne izbore, koji su jedini čisti i demokratski izlaz iz institucionalnog ćorsokaka u koji su nas uveli- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:22