Milatović / Foto: BOJAN GNJIDIC
16/01/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Evropa sad" o Bogdanovićevoj ponudi: Razgovaraćemo o kandidatu kad Skupštini skratite mandat

Bogdanović je, podsjetimo, pozvao ES u predizbornu koaliciju, nudeći im da prvi predlože kandidata za šefa države ili premijera

"Evropa sad" će o ponudi Demokrata po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju, donijeti odluku na stranačkim organima, saopštili su iz ovog pokreta. 

Podsjetimo, poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, pozvao je danas u ime te partije Evropu sad u predizbornu koaliciju, nudeći im da prvi predlože kandidata za šefa države ili premijera.

Iz "Evrope sad" su saopštili da je neophodno da se prvo izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat aktuelnom sazivu Skupštine.

Evropa sad je takođe saopštila da bi se nakon izbora sudija i skraživanja mandata Skupštini stvorile pretpostavke za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a time i stekli uslovi da se ES izjasni o nastupu na istim.

O ponudi Bogdanovića kazali su da će prioritet pri donošenju te odluke biti programski principi i ciljevi, a ne pojedinci.

- Za sada imamo izvjesne samo predsjedničke izbore i zainteresovani smo da iskreno i bez kalkulacija podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata Evrope sad! i parlamentarne većine, ako ona nakon propalih pregovora oko 44. Vlade uopšte i postoji. Smatramo da ukoliko te većine nema, onda ne treba više zloupotrebljavati 30. avgust. Nažalost, promjene koje su se tada desile, potpuno su obesmišljene raznim zajedničkim glasanjem djelova avgustovske većine sa DPS-om, te tadašnji izraz većinskog raspoloženja građana više nije isti - piše u saopštenju. 

Prema njihovim riječima, u Crnoj Gori se mogu primiejtiti novi politički akteri i nezaustavljivi pad DPS-a, te blokada institucija i nefunkcionalan parlament.

- Ukoliko nema održivog rješenja, a sve parlamentarne partije ponavljaju da ne bježe od izbora, koji su jedini izlaz iz aktuelne krize, onda očekujemo da konačno postupe državnički i odgovorno prema svojim građanima. To je trenutno interes i volja najvećeg broja građana Crne Gore - zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:53