/ - Европски парламент
26/10/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламент: Реконструкциjом Владе не удаљити Црну Гору од ЕУ

Влада ниjе успjела да одржи темпо у процесу приступања, а што се и види у наjновиjем извjештаjу ЕК, казао је Пицула

Реконструкциjу Владе Црне Горе треба спровести у складу с демократским стандардима, jер jе управо реконструкциjа може удаљити од Европске униjе, оциjењено jе на сjедници Одбора за спољне послове Европског парламента на коjоj су разматрани ставови о недавним дешавањима у Црноj Гори. Истакли су и да имаjу назнаке миjешања трећих страна у догађаjе у Црноj Гори. Такође су поновили став да Црна Гора, као суверена држава, не смиjе допустити да се црква миjеша у овлашћења државе.

– Имамо снажне назнаке миjешања Русиjе кроз некеструктуре блиске политичарима и неке политичке партиjе. Све више се уплиће и сусjедна Србиjа кроз куповину медиjа. Што се тиче цркве морам поновити став да Црна Гора, као суверена држава, не смиjе допустити да се црква миjеша у овлашћења државе и треба да поштуjе одваjање цркве од државе – казао jе директор Службе за вањске послове ЕУ Марко Маковец, пише портал РТЦГ.

Кетрин Вент из Службе за вањске послове ЕУ jе навела да су пред Црном Гором два велика изазова. Први jе недостатак политичког диjалога. Црна Гора нема функционалан парламент, jер постоjи траjни боjкот, и самим тим нема већине. Као резултат имаjу око 60 заосталих приjедлога закона, а неки од њих су кључни да би Црна Гора напредовала у складу са тековинама ЕУ", рекла jе Вент.

Ивjестилац за Црну Гору Тонино Пицула изразио jе забринутост због успоравања интеграциjа.

– Влада ниjе успjела да одржи темпо у процесу приступања, а што се и види у наjновиjем извjештаjу ЕК. За изборне и правосудне реформе потребна jе квалификована већина. Дакле све што се може тумачити разлог за продубљивање тензиjа и поларизациjу треба избjегавати. Постоjи свепристуна поларизациjа штосе одражава на актуелни парламент, као и на блокаду у владаjућоj већини а то утиче на стабилизациjу земље – истакао jе Пицула.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:55